Thursday, June 30, 2011

*Wordless*Emotionless*Speechless*

Assalamualaikum,

Tak tahulah nak update ape kat blog..

Macam takde perasaan je 2,3 hari ni..

Tuesday, June 28, 2011

Macamana Nak Tahan Lama

Assalamualaikum...

Apa yang tahan lama tu? Kehkehkeh.. Jangan pikir bukan-bukan ye :P

Ini tips macamana nak buat bateri henpon tu tahan lama. Aku amik dari blog ini. Cuba try test..


Untuk bateri yang tahan lama:-



1) OFF telefon sewaktu ‘charge’ telefon


2) Charge telefon sehingga maksimum, kemudian barulah gunakan telefon


3) ‘Turn Off’ mana-mana perisian yang tidak digunakan, contohnya WiFi, Bluetooth dan sebagainya


4) Sewaktu ‘charge’ telefon, jangan buat panggilan atau membalas sms


5) Jangan ‘charge’ telefon guna ‘car-charger’ kerana akan menyebabkan bateri ‘kembung’ dan tidak tahan lama. Ini kerana arus elektrik kereta tidak stabil.


6) Kurangkan kecerahan skrin. Lebih cerah skrin – lebih banyak kuasa digunakan


7) Gunakan kuasa bateri sehingga habis – kemudian barulah ‘charge’.


Henpon ni yang selalu buat hal baterinye lah kan. Aku memang cuak cuak sket kalau bateri rosak. Rasa macam the whole phone tak function huhuh.. Bayangkan baru cakap telepon 2 3 saat, tetiba tret tet tettt.. bateri abes. Rasa cam nak baling baling je henpon tu kat dinding. Since dah beli henpon baru yang suam-suam kuku mahalnye eheh, maka saya dah beriltizam nak menjaga baterinya dengan baik. Mari kita sama-sama amalkan! :D

Sunday, June 26, 2011

Kata-kata Hikmah Suami #2

Assalamualaikum,

Ini status gedik-gedik saya di Facebook:



And here come my husband with his magic words:




Then my heart melts.......



Ye abang.. Cinta sayang pada abang ialah CINTA BESAR. 
Insyaallah... 

Yayy, dah beli handphone baru! :D

Assalamualaikum,

Terima kasih pada Ije & Mama Noriz yang beri cadangan kat entry aku pasal handphone hari tu. Aku dah beli dah pon handphone eheh.. Sorry tak ikut suggestion korang sebab aku macam tak mampu nak beli hanpun yang korang suggest. Mungkin kalau saya dapat pembiayaan lebih sket maybe saya bleh belila hihih.. Tapi ni pembiayaan peribadi makanya terpaksala berpada-pada bila membeli. Aku beli handphone yang murah-murah aje. 

Nak kena jaga bebaik handphone ni. Biar bertahan lama sket. Last handphone bertahan 2 years je. Aku la tak reti jaga. Pastu time emo buat tak sedar diri. Sesuka hati baling ke dinding. Bajet banyak duit ar nak ganti baru, hamik ko bape bulan ni baru mampu beli lain... Padan muka sendiri. So lepas ni tak mau lagi kejadian yang sama berlaku. Nak jadi pengguna dan tuan punya yang baik. Emo emo kalu, takmo baling hp. Nak baling benda lain pulak. Ape eh? Ada cadangan? huhuhu.. Agaknye aku kena beli stress ball sebijik...

Apa brandkah handphone yang saya telah beli? Sony Ericsson of course! hehe.. Aku memang dah jatuh chenta dengan Sony. Though after last handphone rosak haritu aku dok pakai Nokia, still teringat-ingat kat Sony. I always adore Sony punye camera and sound. Gambar memang cantik and sound pun kuat. 

So here's my new phone :)

Sony Ericsson Elm J10i2



ModelSony Ericsson Elm J10i2
Form factorBlock
Networks2G - 850/900/1800/1900
3G - 900/2100
HSCSDNo
GPRSYes
EDGEYes
UMTSYes
HSDPAYes
HSPA+No
WiMAXNo
LTE (4G light)No
WLAN / Wi-FiYes
Weight90 gram
Dimensions (HxWxD)110 x 45 x 14mm
BatteryNA
Standby time (h)430
Talktime (m)600
SMSYes
MMSYes
EmailYes
IrDANo
BluetoothYes
USB ConnectivityYes
GPSYes
JavaYes
FM RadioYes
CameraYesExample photos
Camera resolution5 megapixels, 4x digital zoom, autofocus, smile detection
Camera Flash/LightYes
Second CameraNA
Video recordingYes
Colour displayYes
Number of colours16,777,216
Display resolution (WxH)240 x 320 pixels
LCD Inch2.20
Second DisplayNA
TouchscreenNo
Memory280 MB. Expandable up to 16 GB with microSD card
Ringtones / Music file formatMP3, AAC
MP3Yes
GamesYes
CalendarYes
VoicedialingNo
Predictive textYes
Browser2.0 XHTML, HTML
RSS readerYes
VoicememoYes
PC SynchronizationYes
SyncMLYes
CPUNA
Operating SystemOther
WebsiteWebsite 
NA = Not Applicable. No data available






Baru sehari guna jadinye tak sempat nak explore habis lagi. Gambar ok jela huhuh.. Cuma kena pandai-pandai adjust. Aku kan malas, reti nak snap snap aje. So far takde masalah problem lagi and hopefully takkan ada la. Oh cumanya WiFi macam belum ok. Aku dah try connect tapi tak dapat. Eh dapat connect tapi bila nak masuk webpage tu macam tak boleh. Agak frust sedikit di situ. Or maybe wifi connection kat tempat tu very low ke ape aku tak taula. Nantila try lagi.

Doa-doala handphone ni bertahan lama yeeee ehehehe

Dah ada henpon berkamera ni, tidak sah kalo tak tempek muka sendiri dalam blog kan kan kan :P

@Ikea


Thursday, June 23, 2011

Pembantu Bekalan Rantai

Assalamualaikum,

Aku kan.. cukup tak suka mengisi borang dalam bahasa Melayu seperti borang nikah haritu, borang keje gomen dan pelbagai borang lagilah yang dalam bahasa Melayu. Bukan aku tak suka dengan bahasa ibunda sendiri (tolong jangan salah tafsir), tapi aku selalu rasa sukar bila nak isi ruang PEKERJAAN. 

Kenapa?

Sebab nama jawatan aku ialah, SUPPLY CHAIN ASSISTANT.

Kesukarannya ialah.. aku tak tahu apa dia supply chain assistant ni dipanggil dalam bahasa Melayu? huahuahua..

Bila nak isi borang tu berpuluh-puluh kali aku pikir nak isi ape laa kat ruang keje nih. Kang tulis je supply chain assistant tu macam pelik pulak. Ruang lain elok je jawab dalam BM, alih-alih pekerjaan dalam bahasa omputih. Macam tak kena pulak kan?

Jantina: Perempuan
Bangsa: Melayu
Agama: Islam
Status: Berkahwin
Pendidikan: Ijazah
Pekerjaan: Supply Chain Assistant

Huahua aku rasa sedikit kelakar di situ. Macam tiba-tiba ada orang putih sesat di celah-celah orang Melayu.

Disebabkan itulah aku selalu menipu bila isi borang nih. Bukan menipu ape pon, menipu sunat je nih. Saya tak tahu Supply Chain Assistant dipanggil apa dalam BM, jadi selalunye dalam ruang pekerjaan, saya akan tulis, PEGAWAI TADBIR atau PEMBANTU TADBIR atau KERANI. Sebab aku rasa itulah keje yang terdekat dengan keje yang aku buat sekarang. Kira sewaktu dengannya. 

Mungkin sebab aku letak keje yang salahla kot aku tak dapat-dapat nak keje gomen sampai ke harini. Tapi aku tak bersalah dalam hal ini!!! Saya tidak tahu tuan! huhuhu

Baiklah, lepas ni aku tulis PEMBANTU BEKALAN RANTAI jelah. Direct translation eheh..


U guys tahu ke dalam BM apa nama keje nih? Tolong bagitau aku sebelum aku bagitau sendiri......

Kata-kata Hikmah Suami #1

Assalamualaikum,

Pagi-pagi sebelum pegi keje, aku dapat kata-kata hikmah daripada suami tersayang. Ini gara-gara aku tensen dengan orang yang asyik bertanya, "dah ada baby belom?!" Eh please, aku baru kawin 3 minggu. 3 minggu okay!

Aku tahu memang lumrah orang akan bertanya soalan tu. Itulah dia salah satu soalan cepu cemas kan?

Masa single, soalannya begini, "Bila nak ada boyfriend?"
Masa dah ada boyfriend, soalannya begini, "Bila nak tunang?"
Masa dah tunang, soalannya begini, "Bila nak kawin?"
Masa dah kawin, soalannya begini, "Bila nak dapat anak?"
Masa dah ada anak sorang, soalannya begini, "Bila nak tambah anak lagi?"

The never ending question...

And so aku stress lalu mengadu pada suami.. Suami bagi kata-kata hikmah berikut:

"Kuatkan mental jika orang bertanya. Persiapan dan persediaan untuk kahwin adalah kekuatan mental. Jangan pedulikan orang. Yang penting sayang ada abang, abang ada sayang. Juga yang penting kehidupan kita berdua."

Oh oh.. terus hilang stress :D

Terima kasih abang! You are my strength! If you're not with me, then I'll be very weak!

Dah.. takmo tanya-tanya lagi eh? Kalau ada, saya khaborkan nanti, insyaallah. Doa-doakanla saya dapat anak cepat. Umo suami saya dah banyak kuikuikui..

p/s: Terima kasih kepada orang yang bagi buku Aku Terima Nikahnya as a wedding gift to us. My husband loves it. Katanya, ada banyak ilmu tentang rumahtangga dalam buku tu. Note that kahwin bukan perkara yang mudah.... We just have to keep learning and learning...

Wednesday, June 22, 2011

Thinking Of Buying Myself A Phone...

Assalamualaikum,

Saya nak beli hp barula.. Tolong suggest buleh hp ape yang best dan menepati ciri-ciri yang saya nak.

Ciri-ciri idaman:

- Ada kamera and kalau boleh 3.0mp and above.

- Ada wifi juga. Senang saya nak online di mana jua saya berada. 

- Ada basic functions: SMS, MMS, calling calling.. Takde video call pun takpe pasalnye hp my pumpkin takleh nak video call pon huhu.. Dan etcetera etcetera..

- Budget: RM600 - RM800. (Konon-konon banyak duit. Padahal dah pokai haha)

- Brand: Nokia ke Sony ke Samsung ke ape ke.. Tak kesahla. Tapi jujurnye, aku terlebih minat pada hp Sony huhuhu..


Oke, itu ciri-ciri idaman. Korang tahu hp ape yang ada ciri-ciri aku nak ni? Please share with me pleaseeeeee... Tq tq.. 

And please jangan suggest hp mahal-mahal macam Android ke, Htc ke, Iphone ke Blackberry ke.. Sebabnya saya tak reti nak guna and paling penting saya tidak berkemampuan. Terima kasih!

Please ya.. I need ur suggestion :)


#1: Pelamin & Persalinan Majlis Pertunangan & Pernikahan

Assalamualaikum,

4 June hari tu ada 2 peristiwa bersejarah berlaku dalam hidup aku. Pertama majlis pertunangan dan kedua majlis akad nikah. Tunang kejap je, dalam sejam lebih eheh.. Kalau ikut hati takmo tunang-tunang pun, nak kawin je terus. Tapi, kenalah ikut kata orang tua kan. Kata dorang tak elok kalau takde sesi meminang tu. Macam tak lengkap. So buatle jugak walaupun dalam masa sejam hehe..

Tunang dan akad nikah diadakan di rumah mak ayah aku. Kalau ikut kata orang tua jugak, tak perlu special special, simple-simple aje. Tak perlu nak buat pelamin whatsoever. Tapi aku ni kan gedik. Rasa macam nak jugak ada tempat yang cantik untuk pengantin duduk. Pengaruh orang la ni! huhuhu.. *pang pipi sendiri sedas*

Nak sewa menyewa memanglah tiada kemampuan. Lagipun plan nak sewa pelamin time reception je. Akad nikah simple-simple dahle. So aku tryla google google gambar mini pelamin yang orang selalu buat time tunang or akad nikah. Konon-konon nak cilok sket  idea orang ehehe.. Aku ni tak kreatif dan inovatif so bab-bab deco mendeco nih memang bengap sikit huhuh.. Tapi bila aku tengok gambar orang tu aku rasa down pulak. Yelah, orang pakai banyak bunga. Mana aku nak cari bunga. Nak kena belila kan. Manade duit nak beli wuwuwu.. Then ada yang pakai stage, sape yang nak buat stage tu pulak. Kayu mana nak cari? Lepas tu lagi kalo takde stage orang duduk bersila atas kapet bulu-bulu yang tebal gile. Pijak je kaki tenggelam. Import dari Turki ke hape. Tak pon duduk atas kusyen yang cantik tuh. Mana aku nak cari sume tu haaa??

Terus down wuwuwuwuwuw.. Down sampaile ke last-last minute. Sebab seminggu sebelum majlis tu satu benda pon tak buat lagi. Tapi still gedik nak ada mini pelamin jugak. Macamana tuh?

Alhamdulillahhh... I have my sister! She's my saviour. Entah bilela dia mintak tolong kawan dia tolong design kan satu mini pelamin. Simple-simple ajelah kawan dia draw. Malas nak pikir panjang, kitorang decoratela lebih kurang design kawan dia bagi tu.....

Dan inilah hasilnye....

eh eh senget pulak gambar
Simple kan? kihkih..

Langsir putih tu langsir mak saya yang sedia ada. Yang pink pink tu pulak langsir bentuk love sebenarnye. Saya beli kat DIY shop kat Jusco Taman Equine. Harga pun murah aje, RM8.90 :) At first letak langsir putih biasa yang jarang tu je kat belakang. Tapi bila kena cahaya matahari, kaler pink tu tak naik. Tapi yang nampak grill tingkap yang berkarat tuh huhuh.. Then my sister in law suggest letak kain putih yang tebal sikit as background. Masa tu dah down jugakla rasa. Mana la nak cari kain putih tebal lak. Alhamdulillah, mak ada. Lega sangat-sangat. Terus kitorang semat-semat je dengan jarum peniti dekat langsir putih yang jarang tu. Pastu baru letak langsir pink then walahh siaplah background... Eh tak siap lagi. Kitorang letak bunga sket kat atas tu. Supaya tak nampak kosong. Bunga-bunga tu guna bunga plastik mak aku je hehehehe.. Terima kasih mak sebab sanggup korbankan bunga-bunga dalam pasu..

Bunga atas 2 tiang merah tu pulak, akak aku yang sulung sponsor. Masyeh masyeh :)

2 bunga stand dan 2 bunga dalam pasu kat bawah tu pulak, aku pinjam dari cousin aku yang kawin seminggu sebelum aku. Alhamdulillah ada dia yang sudi pinjamkan. Terima kasih banyak-banyak :) Luckily bunga dia tu kena dengan tema aku which is pinky pinky gitu ehehehe

Kerusi tu pulak, kerusi jati mak aku jugak. Hari-hari polish kerusi tu bagi nampak berkilat sikit. Aku rasa sesuaila kerusi tu dengan tema aku. Tak sesuai ke? Pedulilah.. asal ada tempat nak duduk. Kusyen tu pun mak punye.

Itu pelamin mini aku. Guna je apa yang ada kat rumah. Ditambah pula dengan pemberian insan-insan yang sangat baik hati. How lucky I was......

Ok, itu kisah pelamin.. Kisah baju pulak. As you can see pelamin aku macam kaler pink pink sket kan.. This is because kaler baju akad nikah aku ialah lilac or light purple gitu. Masuk je kan 2 kaler nih? hehe..

Aku tahu akad nikah selalunye orang pakai putih or maybe cream or beige. Tapi aku pilih lilac sebab untuk majlis persandingan aku akan pakai putih. Jadi takkanla aku nak pakai putih je kan. Bosan pulak nanti eheh.. Satu lagi sebab aku pilih lilac is because the colour is so beautiful! Lembut je.. Sedap mata memandang ehe.. And saje la, I want to be out of the ordinary.

But choosing this colour means creating 1000 problems! Banyak betul masalah masa nak dapatkan kain kaler ni. Susah gile nak cari kat kedai kain. Atau mungkin aku yang cerewet kot. Dah jumpa kain kaler ala-ala lilac still tak puas hati.. Tak cukup mudala.. terang sangat la.. Macam-macamla. Lepas tu nak cari lace lagi. Banyak kedai yang jual kain satin dengan lace sekali. Tapi masalahnya lace tu untuk baju je. Kain takde lace. Ok, that's not what I want! Aku nak lace untuk baju dan kain. Terpaksala beli yang meter.Tapi susahnye lahh nak cari lace yang cantik kat Kelantan. 2 hari aku jelajah seluruh KB cari kain satin kaler lilac dan juga lace. Nasib baik jumpa jugakla. Kalau tak jumpa memang aku pakai putih jela huhuhuhuh...

Itu problem baju aku. Belum masuk problem baju my pumpkin lagi hahaha.. Masalah masalah.. Masalahnya ialah aku kena cari baju melayu yang dah siap untuk my pumpkin dan baju tu wajiblah kaler lilac and sama dengan kaler baju aku kan? Klu tak sama, macamana nak jadi pasangan pengantin?? Aku tak boleh beli kain je then hantar tailor sebab masa dah terlalu suntuk masa tu. Pastu kain yang aku beli untuk buat baju aku tu memang dah gulungan last dah. So takdela untuk my pumpkin. That's why kena cari yang dah siap. Masa tu aku memang kompiden la baju kaler tu ada. Tapi kann.. payahnya nak cari! Aku redah pasar Wakaf Che Yeh tapi takde pun kedai jual baju Melayu. Then at last aku pegi Pasar Lama Kota Bharu. Ala yang kes masuk berita hari tu.. Penjual meniaga dalam gelap tu ehehe.. Nasib baiklaa. ada baju melayu kaler lilac dijual kat situ.. Kalo tak, mahu menangis tak berlagu aku.

Bila ingat balik memang rasa sakit sangat. Tapi syukurlah Allah bantu kami.

Alahai, cutenye Google hari ni! ^___^


Tuesday, June 21, 2011

8 Tips to Heal Cracked Heels

Assalamualaikum!

I have kinda serious cracked heels. Really serious I would say. Ni sume selepas kawin hari tu. Haish malu gak ngan husband ada tumit berkerak-kerak nihh..

So hari ni I googled on tips on how to cure cracked heels. Silalah baca dan selamat beramal!

Source: http://www.associatedcontent.com/article/1344072/8_tips_to_heal_cracked_heels_.html?cat=69

Very easy peasy ways.. Kat rumah pun boleh buat :)

1. Use banana pulp. Apply the pulp of a banana over the cracked heels. Leave the pulp on over the skin for 15 minutes, and then rinse it clean. This is a popular home remedy for cracked heels.






2. Use vegetable oil. First, wash the feet clean over the cracked heels. Then apply hydrogenenated vegetable oil over the area. Wear a pair of thick socks. When left overnight, this can soothe and heal the cracked heels in a few days.



3. Use lemon juice. Soak the cracked heels wet in a concentrated lemon juice solution. Initially there may be some pain when the lemon juice hits the cracks. Do this process for 15 minutes. Doing this every week will help the skin of the heels to get a glowing texture and the skin would not crack easily.


4. Use pure coconut oil. This is a popular East Asian remedy. Look for pure, virgin coconut oil or skin creams that are based on coconut oil. Coconut oil has been proved to have a soothing effect on the skin, and cracked heels tend to heal faster when coconut oil is applied on them.


5. Use shea butter. Clean the area over the cracked heels then apply some shea butter. The butter retains the moisture content of the skin and helps heel the cracks. It is inexpensive and can be purchased at any retail store.

6. Use bees' honey. Spread some bee honey over the cracked heels. Then put socks over your feet. Allow for full bedtime to pass. Then you can remove the socks and the cracks would have become softer and soothing.

7. Use Vaseline. Experiences vary on this one but some people have reported that Vaseline works. Many people say Vaseline acts as a moisture barrier. But you may be able to find short-term relief using Vaseline. It's inexpensive too.

8. Use Dr. Scholl's massaging gel. Although not specifically oriented towards treating cracked heels, Dr. Scholl's is a well-known name in foot care. Try applying their massaging gel over the cracked skin for relief.



Mari kita perangi kerak-kerak di tumit!
yihaaaaaa~

Monday, June 20, 2011

First Day At Work

Assalamualaikum,

ecece.. tajuk macam aku baru lapor diri kat tempat keje baru je kan. No no no.. Aku masih bekerja di company lama. Setia gila aku nih. Sayang opis ehe.. 

Hari ni merupakan hari pertama aku keje setelah bercuti secara tak hengat selama 3 minggu. Habis licin semua cuti up until June huahua.. Raya dah takleh cuti panjang dah. Kepadanan kemukaan kesayaan. Ahh tapi takpe. 3 minggu tu merupakan cuti yang sangat berbaloi-baloi. Seminggu pertama untuk settlekan perkara-perkara yang tak settle menjelang majlis kawin. Seminggu kedua ialah minggu kawin-kawin. Di rumah aku dan di rumah my pumpkin. Seminggu ketiga ialah minggu berhoye-hoye, berhoneyhornymoon with my pumpkin at Lumut hohoho.. But actually takdela honeymoon sangat. My pumpkin dah keje dah pun. Duduklah aku jadik housewife selama seminggu. Bosan weh duduk rumah saje-saje!! Baik keje, dapat jugak income hehehehe... Unless ada anak la.. Ada jugak mainan nak digomo-gomo haha.. 

Ermmm.. berbalik kepada kisah aku baru masuk keje after cuti lama tuh, huish, tak semangat langsung nak gi keje! Ni sindrom malas dah datang menyerang. Semalam sebelum tido, kunci jam pukul 5.45 pagi. Sebabnya baju belum iron. Niat di hati nak bangun awal nak iron baju lah. Tetapi apakan daya, niat pun hilang ke mana tah, pukul 6.40pg baru aku sedar. Kelam kabut haaaa... Dah janji dengan akak aku nak turun kul 7pg. Mandi pon ala kadar, solat pun cepat-cepat. Aku capai je baju kurung yang tak perlu iron and bleh pakai dengan tudung hitam aku yang aku dah pakai untuk berapa hari tah hahaha.. Tak senon kan??? Ye saya akui, saya memang budak comot lagi tak senonoh. Peduliklah labu, ahkak dah liwat! Pukul 7 tepat aku siap. Bagus kan saya, menepati masa dan janji *big grin*

Sampai ofis pukul 7.45pg. Keluar dari kete aku tepok dahi. Aisehhh, aku tak bawak tag nak masuk opis and I even can't remember mana aku dah campak benda alah tu. Seingat aku, aku keluarkan benda tu dari beg sebelum balik Kelate 3 weeks ago. Walau bagaimanapun, nasib baiklahhh akak aku tolong simpankan ehehhe.. Kalau tak, nanges nak kena bayar RM20 to replace a new tag. 

Masuk opis, duduk depan PC..Aku tepok dahi lagi. Aiseh.. lupa password PC! Cemane nih nak log in hahhaha.. My password is alphanumeric. Yang alphabet tu aku ingat, nombor kat belakang tu je aku dah lupa berapa. Sebabnya everytime password expired aku akan tukar nombor tu ascendingly. Tapi aku lupa dah apa nombor last aku letak dulu haha.. Dasyat dasyat. So aku main teka tekuk jela. Luckily first try dah betul. Kalau 3 kali enter salah, abes PC kena lock. Satu hal plak nak tunggu IT masuk untuk resetkan password..

Macam-macam betul la.. Ni baru cuti kawin 3 minggu. Cuti beranak 2 bulan esok cemana lah agaknye ye?

Bye bye Husband. I'll Be Missing You :'(

Assalamualaikum,

Semalam dearest husband dah balik Lumut. Tinggallah aku sorang-sorang kat Putrajaya. Tinggallah aku tido sorang-sorang huahuahua (itu yang paling penting). Maka bermulalah episod PJJ kami. Orang lain PJJ dapat Master atau PhD. Aku PJJ dapat ape tah ni?

Sedih....

Macamla tak biasa duduk jauh. Erm memang tak biasa. Dulu duduk jauh sebagai kekasih je. Sekarang dah tukar status. Dah jadi isteri. Bila dah jadi isteri dan masih duduk jauh, sedih sangat rasa. Kalau ikut hati, dah lama aku resign and duduk je kat Lumut. Jadi housewife pon jadilah. Tapi bila pikir balik secara tenang, it's not that easy. Banyak benda kena pikir. No worries, this will be only for a while. Temporary je nih. One fine day, I'll go there and stay with you honey! *Sesi sedapkan hati*

Semalam memang berat hati nak lepaskan dia balik. Sobsob.. kalau boleh peluk, aku peluk dah dia erat-erat, tak bagi pergi. Tapi ada akak aku, jadi kena behave hehehe.. Salam pun salam cium tangan je. Nak cium lebih-lebih kang jadi aksi tak senonoh pulak depan akak aku hahahahaha.. Behave behave.. Bila dia naik kete, I tried not to look at him. Air mata dah bergenang. I can see that he's looking at me. Mungkin dia pun berat hati nak tinggalkan aku...

Bila dia dah pergi barula air mata gugur sikit. But still aku tahan. Tak nak akak aku nampak. Malulah dah besar camni pun nangis. Kan kan.. Then aku busykan diri. Tak nak ingat sangat that I am now all alone. Aku cuci baju, cuci pinggan mangkuk, kemas beg etc etc.. Buat-buat sibuk tapi masih teringatkan dia huhuh..

So I ended up calling him...... Huwaaa, dengar je suara dia, terus nangis macam kanak-kanak. Even now pun menaip dengan air mata bergenang di bibir mata :'(

I really missed him................

Aku kena kuat kan? Macamana nak kuat kalau ubat kuatnye takde huahuahua..

:'(

Thursday, June 16, 2011

Hadiah Kawin

Assalamualaikum,

First of all, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada tetamu-tetamu yang telah menghadiri majlis perkahwinan aku 2 minggu yang lepas. Alhamdulillah, dengan adanya tetamu ni majlis aku yang simple mimple je pon jadi sangat meriah. Tak putus-putus orang datang. Dari start majlis pukul 12 tengahari sampaila ke pukul 7 petang ada lagi yang datang. Tu lah bezanya kenduri kawin di kampung aku ni dengan kenduri di KL. Besenye kalau kat KL, pukul 4 dah tutup kedai dah. Dah takde orang datang. Tapi kalau kat kampung, 2 hari lepas majlis pun ada lagi yang datang hehehe..

Yang paling best of coursela sebab tetamu-tetamu ni tak datang dengan tangan kosong. Mengikut apa yang aku paham, kalau di Kelantan, ada 2 jenis kenduri kawin. Pertama, Walimatul Urus dan kedua ialah Majlis Kesyukuran. Bezanya ialah, kalau walimatul urus, tetamu yang hadir kena bagi duit kat pengantin. Kalau majlis kesyukuran pulak, pengantin dan keluarga tak akan terima duit. Kenduri hanya diadakan untuk menunjukkan rasa syukur dan menjamu rakan-rakan dan orang kampung makan. Tapi biasanya tetamu akan datang dengan membawa hadiah just to make sure they do not come empty handed. Adat datang rumah orang kan. Bawakla something betul tak? Tak kisahla nak bagi apa pun, gula, susu, kain batik, kain tuala, pengantin dan keluarga terima dengan hati yang terbuka. 

Kenduri kat rumah aku baru-baru ni ialah kenduri majlis kesyukuran. And yeszaa, aku dapat banyak hadiah!

Er I don't have the pictures to show it here. I know adik busuk aku ada amik gambar. Tapi dia transfer dalam laptop dia la.. Lupe lak nak copy dengan dia. And poor me takde kamera. Hp dah lama dah dok guna hp cabok takde kamera. Sigh sigh.. Takpelah, korang imagine aje ye, ada satu meja. Sebesar meja makan. Kat atas meja tuh ada setimbun hadiah! Dari sekecik-kecik kotak ke sebesar-besar kotak... Bleh bayang tak niii?

Hadiah tu kitorang bukak pada sebelah malam. Dah jadi acara tahunan dah tu kalo ada kenduri kawen, malam tu mesti malam bukak baju hadiah. Yang paling seronok pastinya kanak-kanak ribena dekat rumah. Macam pesta ape je dorang bukak hadiah. Kita nih punyela slow-slow bukak, sayang wrapping paper punye pasal. Sekali dapat kat budak-budak ni, brukkkk brakkkk... prekkk prakkkk. Itu bukan bunyi kentut, tu bunyi kertas kena koyak ehe.. Dasyat tol sound effectnye. Suka hatilah anak-anak, asalkan korang happy ehehe..

List of hadiah I received:

1. Set pinggan - Ada 2 kotak. 

2. Set gelas/tumblers - Uncountable. Banyak!

3. Periuk nasik - 5 ketul! Ok, ini nak perli aku suka makan nasik banyak ke ape nih eheheheh.. But I love it! Senang kalo nak wat jamuan kat rumah ke ape, boleh masak nasik banyak-banyak dalam masa yang sama.

4. Kain sarung batik/kain pelikat & sejadah - Banyak jugak!

5. Kain tuala - Juga banyak :)

6. Set gelas & jug - 2

7. Kipas angin - 1

8. Iron - 1

9. Tudung syria - haa this one very rare. Terima kasih kepada sape yang bagi tu ehehe.. Saya dok pakai yang tu je masa kat umah in law. Senang!

10. Cadar - erm adala dalam 4 kot?

11. Selimut - 1. Macam tau-tau je my pumpkin takde selimut haha..

12. Sandwich maker - 1. I'm loving it! :)

13. Set cawan & teko - 2 kot? Lupe dah.

14. Microwave oven - 1

15. Toto - 1. Dah guna dah pun :)

16. Kain pasang - 1

17. Cermin - 1

18. Set periuk - sangat-sangatla berguna! Sayang gile nak pakai huhuh.. Basuh pastu dah tercalar-calar then bising kat my pumpkin. Terus kena perli, "kalo tak nak calar, jangan guneee.." hehehe... Tak gune kalu, nak masak dalam ape lak kannn... 

19. Gula, susu - banyak jugak :)

20. Duit - ada jugak kawan-kawan yang kirim duit. Actually takleh amik pun sebab knduri aku bukan walimatul urus, but people insisted. Amik sajelahhh ehehe.. Mak pesan, kumpul duit tu pastu belila something. 

21. Voucher Jusco RM300 - nak beli ape tah ni...

22. Set tupperware - haa ni pun best. tupperware bukan sebarang tupperware, ini tupperware betul!

23. Frame ayat-ayat suci Al Quran - 2

24. Ada lagi kot hadiah lain yang aku dah lupe...... 

Alhamdulillah, murah rezeki aku dapat banyak hadiah. Aku bersyukur sangat dapat kawan-kawan yang sangat pemurah. Semoga Allah sentiasa memurahkan rezeki mereka!

Sume hadiah aku tinggal kat kampung. Bawak ke Lumut certain things je macam set pinggan, set cawan, sandwich maker, set periuk & microwave oven.

Itu hadiah kawin, satu lagi adat kalau di Kelantan bila dah kawin ni ialah kena bawak menantu kenal-kenal saudara. Kena pergi umahla. Time nak balik nanti, saudara tu akan bagi hadiah kat menantu. Kalau untuk lelaki biasanya orang akan bagi kain pelikat. Untuk perempuan pulak biasanya kain batik. Pemurah sungguhla ore ore Kelate ni kan ehehehe...

Ahamdulillah, I felt truly blessed to have wonderful family and friends!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...