Friday, September 23, 2011

Erm Susahnya Nak Berhenti Keje

Assalamualaikum kawan-kawan dan lawan-lawan (ada tak?)

Aku tengah bengong ni. Susah weh nak berhenti keje. Well surat memang dah bagi dah.. Tarikh last day pun dah ada. Cuma yang tinggal ialah keje-keje handover.  Dan kejenye adalah sangat banyak!

Aku tak punya semangat untuk membuatnye. Tak tahula kenapa. Malas tu satu la kan hehe.. Duanya, entahla.... rasa macam susahnya nak lepaskan keje ni kat orang lain. Rasa macam malasnya nak explain kat orang keje-keje yang aku buat. I prefer to do it myself. Kekadang rasa macam tak boleh nak rely kat orang lain. Takut bila dah pass nanti, cara dia buat tu tak sama macam aku buat.. Pastu ada error ke ape.. ishhhhhh...

Aku membebel ni macam aku dah lupa sebenarnye aku dah RESIGN! Nak tak nak, kena jugak handover keje keje nih... Aku dah tak boleh buat dah keje ni lepas ni. Aku kena turunkan ilmu aku pada orang lain dah. sobsob sedihnye. Aku sayang keje ni :'(

So dalam masa 2,3 minggu ni aku kena siapkan manual keje aku. Step by step procedures on all the works aku buat kat opis ni. Banyak hokkay, bukan sikit. Nampak je aku selalu melagho, tapi sebenarnye, aku banyak keje. Bukan senang nak buat manual ni. Steps tu kena jelas dan orang lain pun kena paham apa yang aku buat tu. Bukan aku sorang je yang paham. Haritu dah buat sekali dan sudah DIREJECT oleh boss aku huaaaaa.. Katanya manual yang aku dah buat tu, aku sorang je boleh paham. Not detail enough katanya. Aku kena screenshot every single thing. Aku tak boleh assume orang tu tahu kat mana nak cari function tu dalam Excel. Huwaaa nangis. Memang aku dah sentap dah masa tu. Yela, aku dah penat-penat buat kan. Terus takde mood nak buat dah lepas tu. Sampaila sekarang takde mood lagi..

Tapi aku sedar.. aku dah tak punye masa... Aku kena buat jugak. Aku tak nak blah macam tu je. Tak nak jadi orang yang tak bertanggungjawab. Tak nak tinggalkan nama buruk. Tak nak aniaya orang especially my boss and my colleague. Dorang dah banyak tolong aku these 3 years. So takkanla aku nak susahkan dorang kan kan.. Tak kenang budi la aku ni kalo aku buat macam tu...

Jadi, semangat yang hilang, muncul lah kembali!!!!!!!!!!!

1 comment:

  1. syukur...jadilah orang yang bertanggungjawab...sabar n kuatkan semangat ok...insyaallah semangat tu akan kembali :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...