Tuesday, September 27, 2011

Cerita Basi: Sabah Part 2

Assalamualaikum,

Sambung kisah rumah pulak.. Rumah ni rumah pemberian navy. Rumah dalam base dah penuh so dia bagila rumah kat luar ni. Kawasan rumah ok ok jela. Cuma banyak anjing huhu. Kat Tuaran ni memang anjing merata. Dah macam kambing je aku rasa ehe.. 

On the way nak masuk kawasan rumah.
Picture taken a day after we arrived

Malam sampai tu terus dapat masuk rumah. Tapi... banyak pulak kerosakannya. Lampu dua tiga bijik tak nyala. Yang sadis, master bedroom, bukan lampu je tak nyala, kipas pun sama.Tak berpusing. Nasib baikla bilik tengah semuanya berfungsi. Rumah ni ada 3 bilik. Luckily jugak orang yang duduk rumah tu sebelum kitorang masuk ni, dah basuh elok-elok dah. Takdela berhabuk sangat. And dorang pun baru keluar seminggu sebelum raya. Cuma maybe dorang tak sempat lapor kot pasal kerosakan ape sume.. Macamanala dorang duduk dalam rumah yang gelap gitu huhu...

So malam first tu kitorang tido dalam bilik tengah. Dah suruh my pumpkin bawak cadar siap-siap. Oh rumah fully furnished, jadi tak perlu risau kena tido atas lantai ke ape ehe.. Malam tu jugak KK hujan. Sejukk je. Lena betul tido. Sebab keletihan sama....

Siangnya, konon-konon kunci jam pukul 6pagi nak solat Subuh. Sekali dah cerah wey! Boleh pulak tido tak sedar-sedar. Bunyi jam baru bangun. Adoiyai, lupe pulak kan, Sabah ni sejam lebih awal waktunye. Dah nak kena adjust timing sendiri.... Subuh di Sabah ialah pada pukul 4.50 pagi kalau tak silap aku... Sejam lebih awal daripada waktu di Semenanjung. Apa-apa pun kena minus 1 hour ye walaupun jam di dinding menunjukkan waktu yang sama :)

Bila dah siang barula boleh nampak dengan jelas view kat luar rumah. Bukak sliding door, dok kat beranda buleh nampak tasik terbentang luas :)

Ada buaya tak agak-agaknya?
Tapi selalu nampak orang pergi menjala ikan kat tasik tu..
Tu blok sebelah. Rumah aku macam tu le. Rumah bertingkat. Dan aku duduk di 2nd floor. Huh mengah jugak nak naik turun tangga. Ye, tak ada lif sebab rumah 4 tingkat je huhu...

Perkakas dapor, tv, mesin basuh etc belum sampai lagi masa ni. So nak makan, basuh baju sume buat kat rumah jiran. Haha dasyat tak?? Alhamdulillah, syukur sangat-sangat, jiran kitorang, kawan baik my pumpkin. Banyak dia tolong kitorang. Makan memang boleh dikatakan hari-hari la kat rumah dia. Sampai naik segan haa aku.. Tapi ape bleh buat, barang dapo umah aku belum sampai. Kapal lambat huhu.. My pumpkin pegi keje pon pinjam moto dia. Terima kasih banyak-banyak. Pertolongan kalian ni akan kami ingat sampai bila-bila.. Kalau kami tak mampu nak balas, biarlah ALLAH yang balas. Semoga murah rezeki kalian! :)

Mehla aku tunjuk sket macamana rupa rumah tu...

Ruang tamu.
Sori sepah-sepah ehe

Hallway to bed rooms and kitchen
Dining table
Kabinet tv.
TV yillek. Belum sampai masa ni huhu..
And kabinet tv ni dah rosak dah. Tuan rumah lama tak jaga elok huhu
Kitchen

Overall, rumah sangat ok. Aku memang suka rumah macam ni. Simple-simple je. Kecuali yang rosak-rosak tu. Entah bila nak baiki. Sampai ke harini belum baiki lagi tu. Jangan November ni aku pegi tak baiki lagi dahlaa... 

Bila dah masuk rumah ni, rasa macam tak sabar pulak nak jadi house wife hihi.. Nak masak untuk suami ecece.. kemas-kemas rumah. First time merasa macam duduk rumah sendiri walaupun hakikatnya bukan rumah sendiri ehe... Tak sabarlah nak bina hidup berkeluarga nih! :)

To be continued.....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...