Friday, July 29, 2011

Saya Tak Sekuat Yang Saya Sangka

Assalamualaikum,

Setiap hari rindu dengan my pumpkin. Especially bila dah ada baby dalam perut ni. Yeah baby still small and I don't feel like pregnant yet. Still, I miss my husband and I want him by my side. Selalu fikir macamana la keadaan aku nanti bila perut dah besar. Bila morning sickness datang menjengah. Tak ada suami nak usap-usap belakang kalo muntah.. Takde suami nak tolong urut-urut kaki kalau tetiba cramp.. Takde suami nak tolong amik makanan kalo lapar di tengah malam. Sob sob sedihnye rasa....

I keep telling myself not to think about it too much. Thinking about it will just make things worst and won't bring any help! Makin susah hati ada la kan? Tapi tapi tapi.... buatla ape sekalipun tetap teringat dan terfikir..

I promise my pumpkin to be strong. Hari-hari janji dengan dia dan janji dengan diri sendiri nak jadi kuat. Tak nak ikut perasaan. Tapi semalam saya gagal....... Semalam kan birthday... People keep asking how's your first birthday with your newly wedded husband? Oh, sayunye hati.. I know I know, I shouldn't give a damn with all this question. I can simpy answer them, "alah, macam biasa aje. Maklumle, suami kan dok jauhhh.." and then act like I'm tough. But..... deep down inside, Tuhan saja yang tahu. Aku sedih. Aku pun nak merasa sambut birthday dengan suami. Sambut tak sambut tak kisahla, just that it would be good if he is by my side.. If he could hug and kiss me on my birthday. It would be more meaningful to me.. Tapi sayangnya, dia jauh... I can only imagine it.. Makanya my birthday this year, sama saja dengan birthday tahun sebelum ni. Nothing special. Sedih kan?

Maafkan sayang, abang.. I have let you down.. Sayang terlalu mengikut perasaan. I know if I want to survive long distance relationship, I need to overcome all this stupid feelings. Yeah.. jangan layan sangat kan? I'll try my dear I'll try.. Give me more time.. Give more chance!

Haih, harusla keraskan hati lagi...

Tapi still tak tahan godaan haha. I'm going to Lumut tonight. Naik bas pun naik bas la. My pumpkin suddenly free this week. Don't want to let go the chance to be with him. Lagipun, puasa nanti susah sket nak jumpa cos he'll be very busy with his project. Ni satu lagi sedih. Takleh merasa puasa pertama sebagai suami isteri. Nak appy cuti on Monday, 1 August tapi tak boleh. Sibuk dengan report. Plus keje yang banyak. Tak nakla susahkan colleagues yang lain untuk cover keje aku. Berkorban lah... Sorry sayang. Tak dapat sediakan sahur.. Tak dapat sediakan juadah berbuka... Tak dapat terawikh bersama :'(

Wahai hati, tolongla tabah!

Tolong sape-sape ajar saya untuk jadi kuat. Boleh?

9 comments:

  1. try baca Happiness in Hard Times by Andrew Matthews. :)

    ReplyDelete
  2. amik je cuti tanpa gaji @ ko berenti keje je...jauh kot. bahaya...

    ReplyDelete
  3. 1st tahniah yea sebb dah pregnant...saja nak kongsi walaupun mmg xde pengalaman..alhamdulillah dari bacaan n pengalaman orang lain

    Allah uji manusia ni macam2 cara...ini salah 1 ujian untuk amal..dekatkan diri DENGANNYA..jgn JEMU2 berdoa...supaya DIA uruskan segala urusan kamu dengan baik...supaya Ruamhtanggga kamu selamat n kamu suami isteri baik2 saja walaupun berjauhan...jaga HUBUNGAN kita dengan Allah...insyaallah Allah akan tolong kita...YAkin setiap apa yang Allah uji ni pasti ada hikmah..SABAR ITU INDAH..Bukan semua orang dipilih untuk melalui semua ini..

    Amal kena berfikiran positif, senyum selalu n jgn runsing2 sebb orang pregnant x leh stress2..apa2 pun rasa yang amal rasa time ni mengadu la BANYAK2 dengan DIA..bila stress @ rasa sedih bila berjauhan ngn suami zikir byk2..Doakan suami selalu..insyaallah amal akan kuat.

    harap dapat bantu amal yea:) Salam ramadhan.MAaf yea klu komen ni panjang..sekadar nak kongsi saja..Sue Doakan Amal tabah.

    ReplyDelete
  4. adehhh, sedihnya...

    akak tak leh ajar jadi kuat sbb akak mmg tak kuat,..akak jenis nak berkepit je bwh ketiak husben... sbb tu i really understand how u feel, but thank god husben & i sama keje so mmg sntiasa ada but dia gi kursus jauh sket akak dah hanginnn..huhuu

    tapi amal lgi hebat la sbb leh harungi semua nya dgn baik...
    klu boleh jgn selalu travel jauh k...sbb tak elok utk awal pregnancy...

    and hepi belated besday dear...
    jaga diri ok :)

    ReplyDelete
  5. anonymous
    tq miss/mr anonymous.. i'll look for it :)

    shida
    uhuk tak bleyy.. kalo brenti keje sapo nak bayarkan kete aku :(

    suehann
    sue, terima kasih banyak2. terharu sangat baca nasihat sue ni. memang betul, saya kena banyak dekatkan diri pada Allah. kalo saya terlalu ikut perasaan, syaitan pun mudah datang mengacau. Insyaallah, saya akan cuba ikut pesanan sue ni. tq banyak2 tau! :)

    mama noriz
    akak sedih, saya lagi sedih uhukuhuk.. tapi takpe, saya akan cuba kuatkan semangat dan tabahkan hati lagi. saya tak boleh nak banding2kan keadaan saya dengan orang lain kan. thanks kak for ur advice. bab travel tu memangla x elok kan, duduk atas bas mmg bergegar2 je huhu.. hopefully baby is ok :)

    ReplyDelete
  6. alahai byknye dugaan...tabahkan hati ye..

    ReplyDelete
  7. zura
    dugaan untuk jadikan wani lebih kuat insyaallah :)

    ReplyDelete
  8. happy belated birthday amal.. sory lambat wish. busy sket. huhu

    citer ni mmg ana paham sgt2. itula yg ana alami dulu. ana dulu mabuk teruk plak tu. awal2 pregnancy dh mabuk2 dah. masuk 3 bulan baru ok. setakat ni at least xde mabuk2 kira ok la tu...

    mmg pedih, sunyi dan sgt stress bila berjauhan ngan suami time 1st time pregnant. I've been there. huhu...what else can i say selain dari bersabarrrrr... dan doa. insya Allah..

    ReplyDelete
  9. ryehanna
    ehe takpe.. dah wish kat fb aritu kan..

    ya.. u've been there rite.. ingat dulu sy yg nasihatkan ana. now, rasakan sendiri huhu.. baru tahu macamana payahnya nak survive sorang diri hmmmm... yep, saya akan cuba bersabar. nak tak nak memang nak kena sabarlah hehe..

    thanks ya ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...