Friday, July 15, 2011

Khasiat Telur

Assalamualaikum,

Ada cerita tapi malas nak bercerita.. So bacalah dulu cerita pasal telur ayam ni ye... Saje nak berkongsi kebaikan telur ayam sebab ramai yang salah faham dengan telur ni. Kesian dia. Sume orang cakap telur ni high in cholesterol. But sebenarnye dia ada baaaaaanyak manfaat. Jadi manfaatkanla ye :) Oh kecuali telur tiruan la. Telur tu memang definitely takde manafaat........


TELUR pernah dianggap sumber makanan tidak menyihatkan. Bagi individu yang mengamalkan diet tinggi protein, telur sememangnya menjadi kegemaran. Tetapi tidak bagi mereka yang mengikuti diet rejim rendah lemak dan yang berhati-hati tentang paras kolesterol dalam badan.


Berbanding dengan kepercayaan tersebut, hakikatnya telur kaya dengan sumber nutrisi semulajadi. Kajian terbaru menunjukkan pengambilan telur secara kerap seiring dengan diet yang sihat dan rendah lemah tidak akan memberi kesan negatif kepada LDL-kolesterol atau menyebabkan risiko penyakit jantung.

Selain harga yang murah, mudah diperoleh dan rasanya yang enak, telur diakui padat dengan nutrisi yang diperlukan oleh badan.

Terdapat beberapa sebab pakar-pakar berpandangan bahawa manfaat telur adalah lebih banyak berbanding kandungan kolesterolnya.

Telur kaya dengan vitamin dan mineral. Sebutir telur bersaiz besar mengandungi 251 miligram choline - lebih separuh daripada yang diperlukan oleh wanita setiap hari.

Choline merupakan satu nutrisi penting terutamanya untuk wanita hamil kerana peranannya dalam pembentukan otak janin sehingga terbentuk menjadi bayi malah memberi kesan kepada memori selepas bayi dilahirkan.

Telur juga kaya sumber yang kaya dengan vitamin K. Sebutir telur mengandungi 25 mikrogram iaitu kira-kira satu pertiga daripada keperluan wanita setiap hari. Vitamin K adalah nutrisi penting untuk membekukan darah.So makanla telur hari-hari ye? ehehehehe...

3 comments:

 1. makan hari2 kan kena bisul plak..tp telur masak apa pun sedaaaaaap..

  ReplyDelete
 2. mkn telur ari2..? nnti buang angin pn bau telur..hihi.. ;)

  ReplyDelete
 3. zura
  hoh leh kena bisul ke zura kalo makan hari2? wani tatau pulak ehehe..

  shi
  hahaha tu mmg dah pasti dah....

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...