Sunday, March 6, 2011

127 Hours - Based on a true story

Amaran: Filem ini banyak memaparkan scene yang menggelikan anak tekak. Harap maklum.

Sebelum start cerita pasal movie nih, aku nak tego GSC Alamanda ehem..  Sila pastikan staff anda buat keje ye. Semalam, movie dah nak start tapi lampu tak tutup-tutup sampaikan penonton yang kena bangun pegi bagitau. Dah habis movie pulak, lampu tak dibukak-bukak. Berjalanlah orang dalam kegelapan. Nasib baik takde yang jatuh tergolek. Mana pergi staff yang jaga suis lampu nih? Hope this won't happen again ya? Terima kasih :)

127 Hours - Kisah benar yang dialami oleh seorang pendaki gunung bernama Aron Ralston. Cerita ni diolah dari buku yang Aron tulis untuk menceritakan pengalaman peritnya iaitu Between A Rock and A Hard Place.

The cover of the book
Alkisahnya, Aron ni pergi mendaki kat sebuah canyon ni. Nasib tak baik, dia terjatuh kat celah-celah canyon tu and sebijik batu besar menghimpit lengan dia... 

Tengok tengok tangan dia kena himpit dengan batu

Ini gambar real Aron masa dia stuck tu.
Banyak hari jugakla dia terperangkap. Dah puas jerit mintak tolong tapi sapela nak dengar. Dia duduk betul-betul celah batu. Tempat orang tak penah pegi pulak tu kan. Dia je yang cari penyakit aku rasa huhuhu.. 

James Franco - menjadi betul lakonan dia. Mantop!
So for few days tu dia buat vlog menceritakan keadaan dia. Dari hari ke hari keadaan dia memang makin teruk. Bayangkan la kau ada satu tangan je, tangan satu lagi kena himpit dengan batu. And you cannot do anything to move it. Tapi Aron tak give up. Macam-macam cara dia buat. Until dia pun dah tak larat campur dengan dia delusional lagi. Macam-macam bayangan mengarut datang. Yelah, emosi dah tak stabil kan. He was so strong and very determined that he don't want to die di celah-celah batu tu, so he did something which is out of our thinking. He amputate his own arm!

Ok, this part is very gross. Bravo Danny Boyle & his team for making it so real. Nak muntah oi tengok. James Franco pun memang jadila menjiwai watak. Terkesan dalam hati. Sampai sekarang scene potong tangan tu aku dok ingat-ingat lagi. Nampak-nampak lagi depan mata ni huhu.. Part dia nak potong nerve tuh.. Aduiiii..sakit! Ngilu! You have to watch it yourself for you to feel the pain.. Another part yang gross ialah part dia minum air kencing sendiri sebab air dia dah habis. Ok, aku almost puke. Seriously! Hekhek uwekkk.. Bukan aku je yang nak muntah tau. According to Wikipedia:

During the screenings at Telluride Film Festival, two people required medical attention. At the first screening, an audience member suffered from light-headedness and was taken out of the screening on a gurney. During a subsequent screening, another viewer suffered a panic attack.

Dasyat penangan movie ni ye. Ending dia happy ending la. After dah cut his arm, dia pun free from the boulder. Dia keluar dari celah-celah batu tu, berjalan jauh lagi and luckily dia jumpa 1 family ni. Family tu la yang selamatkan dia, panggil rescuer ape sume. And today, Aron Ralston is still alive & kicking eheh - he's a true survivor!

Aron Ralston & James Franco

Silalah menonton filem ini di panggung berdekatan anda ye ;) 
It is a truly an inspiring movie



Watch the trailer. Awesome!


Ini video the real Aron Ralston bercerita mengenai detik-detik dia nak potong tangan dia tu

Aron Ralston describes the amputation



Moral of the story: Simple. NEVER GIVE UP!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...