Wednesday, February 16, 2011

Petua Menghilangkan Bau Bawang Di Tangan

Assalamualaikum,


Remember that day aku cerita tangan aku berbau bawang? Buat pengetahuan korang, tangan aku masih berbau bawang until today! Adoiyaiii, lama betul bau ni melekat kat tangan yang mulus ni. Seriously, aku dah guna macam-macam sabun dah buat basuh tangan. Awal-awal memang takdela bau bawang, melekat bau sabun. Lama-lama bau sabun hilang, bau bawang datang balik. Huhu benci!

Jadi, balik dari keje tadi, terus bukak google, taip, "How to get rid of onion smell on hand." Bahasa oram putis tu, gedik! ehehe.. Dalam banyak-banyak list website yang keluar aku berkenan dengan yang satu ni, http://www.wikihow.com/Remove-Onion-Smell-From-Hands.

Jom ikut petua-petua yang diberikan!

Satu, Take a tablespoon or more of everyday table salt in the palm of your hands


Amik garam sket, letak atas tapak tangan yang berbau tu, campur dengan air sikit. Nanti dia jadi macam paste, melekit-leikt camtu. Gosok-gosok, basuh dengan air pastu keringkan. Selain menghilangkan bau bawang, garam ni boleh buat tangan korang menjadi lembut! Wah wah sukeee! :D Kalau takde garam dekat rumah, boleh try guna bikarbonat soda ataupun gula. Kalau guna gula, takkan ada rasa pedih-pedih kalau ada luka dkat tangan.


Dua, Dip your hands in tomato juice for at least five minutes


Dah lepas rendam tu, basuh tangan dengan sabun dan air sejuk. Make sure jus tomato yang korang guna tu belum expired ye..... Jus tomato, bukan sos tomato tau huhuhu


Tiga, Rub your hands against stainless steel metal (a kitchen sink works well) under cold running water for about a minute; rubbing with a large metal spoon works, too


Di bawah air yang mengalir, korang gosok-gosok tangan dekat paip tu. Katanya steel ni akan meneutralizekan bau bawang tu. 


Empat, Squeeze some lemon juice into a bowl


Squeeze squeeze lemon dalam mangkuk pastu rendamkan tangan dalam 3 minit camtu. Lepas tu basuh. Tangan akan berbau lemoneseee gitu :D Kalau takde lemon, boleh guna cuka atau mouthwash!


Lima, Rub your hands in peanut butter


Lumurkan tangan korang tu dengan peanut butter. Nanti akan ada rasa berminyak sikit tapi bau boleh hilang. Kalo takde peanut butter kat rumah, boleh guna ubat gigi jugak.
Kalau satu badan korang berbau bawang, bolehla buat macam ni hikhikhik..


Enam, Peel a large orange, cut into it, or break the outer skin


Amik isi oren ni, gosok-gosok kat tangan selama 2 minit. Lepas tu basuh.
Tangan takkan ada bau bawang lagi dah lepas tu, akan bau orangey pulak :D
Haa korang cuba la ye tips-tips yang diberikan ni. Salah satunya pasti menjadi. Aku nak try tips nombor satu tu. Sambil hilangkan bau bawang, sambil lembutkan tangan. Hikhik.. Selamat mencuba!!

Korang juga bleh tengok website ni, 

2 comments:

  1. kak wani try yg mna? celup lam pnat btter myb? haha.. mcm bdak tu jdinya

    ReplyDelete
  2. Adoii...lol patut la x hilang2 bau bawang nie...nasib ada petua nie..balik nie nak try...x larat dag bau bawang nie...busuk lol...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...