Tuesday, January 4, 2011

Jomla Sihat Sama-sama! :)

Assalamualaikum,

Masa aku mula-mula start diet dulu which was on October, berat aku 72.7kg. Basically aku follow Atkins Diet. Low carb diet. Aku tak makan nasik (serius tak makan!), tak makan coklat/gula-gula, tak makan sweet sweet food, tak minum sweet sweet drinks. Kopi sume dah tinggal padahal I'm soo addicted to it. Aku cuma makan sayur, lauk pauk, ikan, ayam, daging, telur (banyak gile makan telur), cheese.. Anything yg low carbs (less than 20g per day) aku makan je. Paling penting, never skipped your meal. Makan 3 kali sehari. Lengkap. Breakfast. Lunch. Dinner. Dinner must be before 8pm. Lepas tu aku banyak minum air masak. Yes, minumla banyak-banyak. Nak kencing pon takpelah. Tandas dekaaat aje :P Unless ko malas nak kencing la kan. I do. Masa bendera merah. Malas gile weh nak kencing. (haha pengakuan jujur.)

Other than that, aku ada jugakla exercise sikit-sikit. Orang kata bila dah follow Atkins ni tak bleh buat senaman berat-berat. Aku memang tak mampu nak buat yang berat ni. Hanya sekadar lari 1 round, jalan beround-round ehehe.. And then aku ada join senam robik yang diadakan kat padang pusat kejiranan dekat rumah aku ni. Kat ofis pulak, aku dah kurang guna lif. Banyak naik turun tangga je. Kalo print ape-ape document plak aku sengaja letak default printer aku printer yang terletak jauhhhh kat belakang. Takdela aku duduk je atas kerusi besarkan punggung yang dah sedia ada besar ehehehehe...

Erm, seminggu bertahan dengan diet ni, berat aku turun 3 kilo. After that, turun sikit je. Seminggu dalam 0.5-1kg je. Sedih jugak sebab sikit sangat turun. Tapi better than nothing kan. In fact aku ada baca dalam majalah, penurunan berat badan yang terlalu mendadak dalam masa seminggu adalah tidak baik. So thank God! Mine is still consider okay ehehehe..

For few weeks berat aku fluctuate. Kejap naik (huuu..), kejap turun.. kejap maintain. Yang naik tu takdela berkilo-kilo. Naik dalam beberapa gram je. But still consider naik. Maybe hari tu aku tak berak ke pastu timbang ehehehe...Berat shait huahua... After 3 kilo turun, berat aku jadi 69.7kg. Pastu dok naik-turun dan tak berubah-ubah dalam lingkungan 68kg-66kg.

Last week, on 27 Dec 2010 aku timbang. Berat terakhir dalam tahun 2010 ialah... 67.9kg..

Hari ni, Isnin, 3 Januari 2011, berat pertama dalam tahun 2011 ialah.......... 64.9kg! Wo0ohoooooo!!!!

:D

Macam tak percaya hahahaha.. Terus after lunch tadi pegi makan ayam penyet ahahahahaha.... Hanco diet! :P Naik balik 3 kilo hahaha.. Tak lah, aku tak timbang pun after makan tu ehehe.. Haa ni lagi satu pantang larang dalam diet. Jangan terlalu kerap timbang berat badan. Cukupla sekadar seminggu sekali :D

Ahamdulillah, after 3 months, aku dah turun 7.8kg. Lagi bersemangat ni! Kena plak orang dok cakap nampak perubahan pada diri aku. Tak taula tu saje nak kencing aku ke ape heheh.. But their compliments really boost my semangat untuk kurus! 7.9kg lagi nak mencapai berat sasaran which is 57kg. Semoga tercapai! :)

Berat badan ni, orang kata nak turun memang susah, nak naik tu huh, senang gile! Dan aku setuju! Paling penting diet tu kena well balanced pastu besenam jangan lupa. Jangan duduk bermalas-malasan je. Bila aku dah capai berat yang diidam-idamkan tu, aku nak follow well balanced diet ni.. nak maintain berat tu. Berusahalah! :)

Semangat gile kan. Semangat nak kawin, camnila muahahaha

Jom join aku turunkan berat badan! :)


p/s: Niat di hati nak share gambar terkini aku. Tapi takde gambar cun la. haha perasantan. Dah memang tak cun perasan cun laks. muehehe.

8 comments:

  1. tahniah2
    da trun
    eazy dulu turun 12kg ooo
    hehe

    ReplyDelete
  2. waaaa....wani...nape mai tak trn2...da lbh 3 mggu kot tak mkn ns....minggu lps timbang mcm naik plak....hahaha

    mai mkn lauk2....minum pon air msk jer..da lm tak minum air manis....tp breakfast sgt jarang...sbb byk gile keje...kadang2 combine trus breakfast ngan lunch...exercise ringan2 mmg ader...tp yg sdhnyer....tak trn lgsg...padahal sluar da rs longgar2 da....sedih!!!!!

    ReplyDelete
  3. wahhhhh...bestnya...nak jgk la..berat dillah pon 72...kg la skrg ni..nak 60kg seksa wehhhh

    ReplyDelete
  4. eazy,
    wowowo.. ape rasie? tlg share sket

    mai,
    sluar dah ada longgar2 tu maknenye ada yg dah berkurangan la tu. teruskan lg usaha!:)

    dillah,
    jum2 cuba..tp kalu tak bleh buat jgn paksa diri plak. tkt memudaratkan. huu memangle. nk dapat 60kg tu mmg payah!

    ReplyDelete
  5. stakat longgar je....waaa..tp maner ader pengurangan berat...

    ReplyDelete
  6. mai,
    jangan risau! dah ada longgar2 maksudnye dah ada perubahan tu... jgn ukur berat je, ukur saiz badan gak :)

    berusahalah lagi!!

    ReplyDelete
  7. wow!! tgk testimonial atkins follower, hebatnye.

    selalunye time kt opis alwani amek vege and fruits mcmane? masak dr rmh ke beli jer lauk.kite mcm malas nak msk dr rmh.hehe

    ReplyDelete
  8. wawa,
    ada yang lagi hebat. turun berbelas2 kilo dalam masa 2 bulan! saya dalam masa 3.5 bulan baru turun 7 kilo huhuh.. but better than nothing kan kan ehehe..

    kat opis besenye for lunch kluar tapau. amik lauk2 n sayur byk2. no nasik. fruits utk 2 bulan pertama saya x makan..kadang2 je time rajin masak kat rumah malam n pastu bawak g ofis esoknye utk lunch.

    nntla sy buat satu entry, share what i ate for the first 2 weeks :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...