Sunday, January 16, 2011

Hoye Hoye di Sabah - Part V

Assalamualaikum,


Next destination is Desa Cattle Farm. Ladang lembu tenusu. 

Sampai kat sini, bila keluar dari van, tarik nafas panjang-panjang, anda bisa pengsan! ahaha.. sebabnya bau taik lembu sangat kuat! Namanye lagi ladang lembu kan ehehehehe... Jadi janganla tarik nafas terlalu panjang di sini ye...

Ladang lembu dia besarla jugak. Kitorang bernasib baik sebab masa sampai tu dorang tengah perah susu lembu. So bolehla tengok dengan mata kepala sendiri macamana susu diperah.

Lembu-lembu melepak sebelum tiba giliran susu diperah. 
Heh kat sini la dorang kencing berak ape sume


 Beratur. See, lembu pon pandai beratur

 Erk. kotor gila kan puting susu dia tu. Tapi jangan risau, sebelum diperah, pekerja ladang bersihkan dulu puting tu ;)


Susu diperah menggunakan mesin bukan secara manual macam tengok dalam cite omputih. Mungkin lambat kot kan. Lembu ni sambil susu diperah, sambil makan. Yumm yumm

Dan inilah produknye 

Dan ini orang-orang yang telah mencuba susu Desa ni dan mereka sangat berpuas hati ehehe.. Aku pon ada beli 2 kotak. Satu coklat dan satu lagi susu biasa. Susu coklat kalau tak silap RM2.70 sekotak. Susu biasa pulak RM2.50. Tapi tak sure sangatla. lupa dah ehehe.. Not bad la susunya. Macam susu lain-lain jugak :D

Pemandangan kat sini juga sangatlah lawa! Bagaikan berada di New Zealand gitu. Berlatar belakangkan Mount Kinabalu. Huh, memang cantik!



Kat belakang tu Gunung Kinabalu. Tapi masa tu ditutupi kabus tebal. So tak nampak..

You guys boleh lawati blog Desa Cattle ni kalau nak tau lebih lanjut pasal tempat ni: http://desacattle.blogspot.com/



To be continued........


p/s gambar-gambar adalah milik rakan-rakan saya. bukan hak milik saya yang mutlak. saya hanya meminjam daripada mereka. terima kasih.

3 comments:

  1. wa........besnye amal berjalan2 sakan di Sabah.. :) ade bawak balik lembu sekor sebagai ole2 x..? :p

    ReplyDelete
  2. best eh dapat pengalaman baru.tak pernah lagi tengok lembu susu sendiri sebenarnya. pemandangan kat situ pun ala2 new zeland..bestttt..

    ReplyDelete
  3. seronoknya!! jauh perjalanan luas pandangan :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...