Wednesday, December 8, 2010

Gambar: Perut Ibu Mengandung Anak Kembar 3

Assalamualaikum,




A friend posted this in Facebook.

Macam ni rupenye keadaan perut seorang ibu semasa mengandungkan anak kembar tiga (triplets) dan selepas melahirkan mereka. Boleh bayangkan betapa susahnya keadaan ibu tu kan. Nak bergerak, nak berjalan, nak buat aktiviti seharian. Mana nak masak untuk husband lagi. Kemas rumah lagi. Imagine kalau dia ada anak lain. Nak jaga lagi kan. Dengan perut memboyot macam ni. Aduh, besarnye pengorbanan seorang ibu. Bayangkan kesakitan masa nak melahirkan tu pulak. Aku tak pernah bersalin, tak boleh nak bayangkan. Tapi ada jugakla baca pengalaman orang. Perit! Baca je pun dah boleh rasa keperitan, kesengsaraan tu.

Keadaan perut lepas bersalin tu tak jadi masalah, sume tu boleh dibetulkan, teknologi perubatan sekarang dah canggih kan?

Kaum lelaki, para suami, jagala isteri korang yang tengah mengandung tu elok-elok. Bukan senang tau nak mengandung, nak jaga baby dalam perut, nak lahirkan lagi, bertarung nyawa dalam bilik bersalin, dah keluar, nak besarkan lagi. Bagi susu... Sume tu tak mudah. So, be with your wife, support her through all the process.

Buat anak-anak, hargailah ibu anda! Jangan jadi anak derhaka. Cuba bayangkan susah payah ibu anda mengandungkan anda selama 9 bulan 10 hari, melahirkan anda dan membesarkan anda.
It's not with a snap of finger ok?

Tengok gambar ni terus rasa insaf. Terus ingat mak kat kampung.
Terus rasa cam nak ada baby sendiri :D
Nak rasai pengalaman ni jugak..
Insyaallah, doakan aku ye :)

All mother-to-be, all the best!
 Semoga Allah sentiasa melindungi kamu dan anak yang dikandung.
Insyaallah.
:)

Baca lagi kisah mengandung anak kembar di entry ini :)

3 comments:

epol said...

huhuhu terharu..besar sungguh pengorbanan mak kan..

::alwaniamalini:: said...

epol,

haa ingat susah payah mak tuh.. jgn noty2!

choclairissa @ intan marliana said...

huuu tula rase sgt syg kt mak..byknye pengorbanan utk anak yg nakal ini~~ T.T

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...