Sunday, November 21, 2010

Dari Sakit Kepala, Basikal ke Kereta - Cerita Hari Ahad

Assalamualaikum,


Salam hari Ahad. Ape korang buat hari ni?


Macam biasa, hari Ahad, aku pegi senam robik kat padang Pusat Kejiranan Precint 9 ni. FOC kan, rugi tak pergi. Sekali seminggu pon jadila, asalkan keluar segala peluh. Nak harapkan keluar titik peluh bekerja agak susah, sebab kerja lam aircond :P Aku kerah adik aku jugak. Dah pesan siap-siap kat dia sebelum dia datang dari Kelantan haritu, "bawak kasut sukan!!!"


Menapakla kitorang ke sana. Minggu ni tak ramai yang join, maybe sebab belum balik dari bercuti raya kan. Bersenam macam biasa, berpeluh pun macam biasa. Cuma yang luar biasanya, dekat hujung-hujung, tengah cooling down tu, tetiba aku rasa macam darah tak sampai ke kepala. Muka rasa kebas, kepala start rasa pening-pening, pusing-pusing. Nak muntah.. sume ade la...






Aku pon terus keluar dari group tu, pergi duduk kat belakang. Huh.... tak taula kenapa tetiba rasa macam tu. Rasa macam nak pitam pon ada. Nak kata tak makan, 2,3 minggu lepas pon aku sekadar minum air je sebelum bersenam tu. Takdela plak rasa pening-pening..


Google causes of hadaches during exercise: [http://ezinearticles.com/?Why-Do-I-Get-Headaches-During-Intense-Exercise?&id=2631345]




Here is a list of factors that might cause a headache to happen:
o Dehydration - ermm aku ada minum air seblom exercise tadi. maybe not enough?
o Imbalance of electrolytes or other minerals.(ex: potassium and sodium) - er mungkin juga, with the diet yang aku tengah amalkan sekarang ni. hmmph. 
o Intake of too much salty foods and diuretic type drinks like coffee  - dah lama tak minum coffee
o Lack of sleep - semalam tido kul 12 lebih kot? Normal hour tu..
o Chronic stress  - err xde stress ape pon. Except for when I'm thinking of work huu
o Lack of blood flow or muscle spasms - haa lack of blood flow maybela..cos tgh period rite now


Hmmm not sure which one is the cause to my headache this morning. Ape-ape pon have to do somethingla.. Kena minum air banyak-banyak, kurangkan salty food (I admit aku suke salty food huu) and have enough sleep (7-8 hrs). Tadi, balik-balik je dari bersenam, breakfast (boiled eggs + mayo + sausage), terus tidoooo ahahaha.. Baik tak yah bersenam kan. I pening okkay, amponkanla saya :P


Tengaharinya aku ke Precint Diplomatik. Pergi ke kedai basikal Rodalink yang baruuuu je dibuka dalam sebulan lebih kot. Rodalink aku rasa cam famous amos jugakla kedai ni. Banyak branches kan.


Branch Putrajaya - Precint Dilomatik


Erm ni first time la aku masuk kedai ni. Ape yang aku tengok, stok tak banyak. I can understand maybe kdai ni baru bukak kan. So tak banyak lagi basikal. Lagipon kedai tu takdela besar sangat.


See see very the crowded


Em then, basikal-basikal yang ado tu pon, huh mak aiiii mahal! Stok-stok basikal lumba tuh. Cam haku nak cari basikal ada bakul kat depan, ada loceng kring kringg tu memang nan ado laaaaa... Telan air liur aku tengok harga basikal tuh sume. RM8K, RM14K..




Tengokla basikal dia tu. Tuh basikal cam Azizulhasni ngn Josiah Ng je guna tu hihi


Orang-orang yang memang minat berlumba basikal and tak kisah keluarkan duit ribu-ribu bolehla ke sini. Orang macam aku yang hanya perlukan basikal untuk ke pasar, bolehla ke kedai apek bese je ehehe... Source pics Rodalink: [here]

Dah lepas tengok basikal, pergi branch Perodua kat Precint 9 pulak. Teringat mula-mula masuk situ, beli Cik Bibab setahun yang lepas. Sekarang takde dah Viva versi Cik Bibab, sekarang ada Viva yang dah ditacap-tacap dah. Jeles Cik Bibab huu.. Takpe-takpe, Cik Bibab is my first car, yang aku beli dengan duit aku sendiri, jadi aku sayang dia sangat-sangat! :) Abes ape motip masuk Perodua lagi nih? Nak curang ngan Cik Bibab jugak ke? Takde takde.. Aku masuk teman akak aku tengok Alza. Tengah berkira-kira nak beli. Akak aku kan accident aritu. Tengah mencari kereta baru. Dah banyak kereta gak dok survey ni. Perodua Alza, Nissan Grand Livina, Naza (Kia) Forte, Toyota Vios, Honda City.. Which one is the best?

Alza, 2.99% interest, Livina 2.88% interest + RM4K rebate (but still mahal than Alza), Forte very nice bod (gagah!) and review pun sangat bagus (murah dari Livina tapi lagi mahal dari Alza), Vios minyak jimat, maintenance murah tapi not spacey. City very the expensive! Tapi memang lawa la..... So, which one? Rasa cam Alza je ehehe.. Later nak test drive. Nak kena biasakan diri dengan 



gear kat tengah, and 

foot brake 




That's basically my day today. Penat! Tapi suke :)

Esok dah Monday. Malasnye nak pegi keje!!!!

6 comments:

  1. why not exora...i think wxora is more spacious (btl ke eja ni) than alza..and the prize s not too bad...i mean affordable....

    ReplyDelete
  2. exora... bukan lagi mahal dari alza ke? ehehe... x penah lak tgk dia nyer harga actually. cos my sis tak minat dengan kereta proton huu.. last time dia pakai myvi so cam dah biasa ngn perodua ;D

    n semalam salesman perodua cakap (xtaula dia kelentong ke hape ehe), seat belakang exora dah fix, xleh ejas depan belakang. betul ke? cam alza boleh..

    ReplyDelete
  3. hari ahad konvo..
    hehe..
    di perkarangan rumah ada Forte!
    terbaek!

    ReplyDelete
  4. wah yeke eazy.. congrats! dah bergraduat dah dia :)

    haa memang terbaekkk kan. baca review pon memang malatop abes ehehe.. tp mahal huuuuu

    ReplyDelete
  5. wa..rajinnye amal berjogging..kira dh selim melim le ni..? hehe.. ;)

    jgn malas keje! :D

    ReplyDelete
  6. hahaha shi cayang,

    xde maknenye selim melim.. masih gumuk macam dulu hokkay ehehe..

    shi pon sama! jgn malas2 eheeh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...