Wednesday, October 27, 2010

12.4kg More To Go!

Assalamualaikum,

Aku actually bawak balik keje opis nak buat kat rumah. Tapi seblom tu, kita blogging dulu! Muehehehe..

Harini nak bercerita pasal losing weight! Aku nih, dulu kini dan selamanya dok cakap nak kurus nak kurus nak kurus. Almaklumla badan agak gempal sedikit. Bukan sedikit tapi banyak gak ar huuu... BMI tu dah capai overweight dah. Huu sedih sedih.. Gambar gemok aku tak boleh dikongsi di sini. Malu! :P

Semenjak dua menjak ni aku rasa berat badan aku makin bertambah. Aku sendiri leh rasa la.. Perut makin buncit (kalah orang anak lima), lengan makin besar, langkah makin perlahan (jalan sket dah mengah), tumit pecah-pecah dan sakit bila berdiri lama, perut penuh dengan angin (rasa bloated gila gila ah), period makin lambat dan 1st day flow sikitttt sangat. Normally 1st day dah heavy flow dah. So tula simptom simptom berat badan dan bertambah.

Lagi satu simptom yang menyedarkan saya ialah, teguran masyarakat. Makin menjadi-jadi! Dulu tego manja-manja je. "Eh Wanii.. nampak sihatla sekaranggg..mesti tengah bahagia nihhh..." Tu kira manja lagi tuh.. Tapi sekarang dah bertukar ganas. Lebih-lebih dari mulut mak tercinta lepas jumpa mypumpkin aritu, "Wani, nak kawen ngan orang kurus n fit, Wani pon kenala kurus and fit jugak..." Huwaa pedas sindiran tuh. (Padan muka, sape suruh main main cinta ngan Navy Officer?) Then, paling tak tahan, mypumpkin the so called Navy Officer tuh bukak mulut menegur. Adoiyaiiii.... pilu hati. After sebulan tak jumpa, "Abang tengok sayang makin berisi laa..." After 2 bulan tak jumpa, "ish makin sihat je sayang abang nih. Makan pon kemain berselera. Akak tuh lagi slim. Dia anak 2 dah. Tak rasa tercabar ke?" Huwaaaa..menyirap darah.... Sadis tegurannya! Terasa tapi wat bodo jelaa.....

Makanya atas reason reason yang telah dinyatakan di atas, aku pon nekadla.... nekad nak menurunkan berat badan. Aku pn terfikir jugak, geuk ni takde kebaikan pun. Lebih-lebih lagi kalo dah overweight cam aku nih. Dahle mak aku ada history diabetes masa pregnant kan aku. Tak mustahil aku pon leh dapat kalo aku tak control cara pemakanan aku.

Starting last week, aku dah start diet. Aku follow Atkins Diet - low carbo diet. Nak tau lebih lanjut, leh tengok website ni, www.atkins.com , atau follow budak nih, http://taknakgemuk.blogspot.com. Dia follow Atkins Diet dan dia betul-betul berjaya.

As for me, alhamdulillah, berat dah turun 3.3kg. Masa mula-mula start I weighed 72.7kg (huh dahsyat!). After seminggu, turun jadi 69.4kg. My iideal weight for my height is between 47kg-57kg. I aim for 57kg. Setakat harini, I have 12.4kg more to lose. Doakan aku berjaya! Takmau lagi ditegur "gemuk" "berisi" "sihat".

4 comments:

  1. ok.aku sgt perlu ikut atkins ni...hoho

    ReplyDelete
  2. shida,
    eheh kalo rasa bleh ikut, tryla ikut for 2 weeks :)

    ReplyDelete
  3. gudluck...i pon tgh cube nih,,nk trun..skung 90++..ade taget!!doakan utk i juge ek..

    ReplyDelete
  4. keristerbang,

    pasti boleh! berusahalah! tp jgn paksa diri kalo tak tahan. take time and understand your ability :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...