Wednesday, December 9, 2009

Tidur Berdengkur. Krohss krohss..



Sape tido berdengkur?
Me! Me!
Yeah..I have this big embarassing problem T_T


Malu tauu..bila ada orang tak boleh tido disebabkan dengkuran aku yang kuat sehingga bisa memecahkan keheningan malam.. Aku tak tahu bila aku mula berdengkur dan aku pun tak pernah sedar pun aku berdengkur semasa tidur. Aku tahu pun bila orang complaint, bila orang bagitau aku dia tak boleh tidur sebab aku snoring kuat sangat. Malu memang malu. Serius malu.. Rasa teruk pun ada jugak.. Aku dah susahkan orang. Aku lena, nyenyak je tido tapi orang len terseksa. Aduhhhh..malu! :(

Yang baik hati dan mahu menjaga hati aku mungkin tak pernah complaint. They just endure it. Walaupun pasti tidur dorang terganggu. Mimpi indah dorang menjadi mimpi ngeri! Tapi yang memang tak sanggup nak menahan akan bagitau aku. Aku pikir positif. Dorang bagitau aku bukan sebab nak malukan aku, tapi sebab nak aku tau and do something about it. Kan?? Pikir postif ni huhuhu...

Honestly, aku rasa rendah diri. Rasa malu. Rasa tak senang hati kalau terpaksa berkongsi bilik dengan sesiapa. Takut dia akan terganggu. I'd rather sleep alone! But then nanti aku dah berumah tangga. How will my husband feel? How will mypumpkin feel?? Oh my, semua ini menakutkan aku! :( Biasanya lelaki yang kuat berdengkur tapi aku perempuan! Memalukannye :(

Snoring is caused when there is a narrowed passageway between nose and throat. The passageway narrows because the muscles in your throat are more relaxed when you sleep.When inhaling oxygen while the passageway is narrowed, air will have to move faster than before and it will hit the tissues of the soft palate and the uvula with more force causing vibration which in turn create snoring sounds.
9 tips to stop snoring

  1. Sleep on your side


  2. Lose weight


  3. Avoid alcohol and tranquilizers


  4. Get your allergies treated


  5. Buy a mouth guard


  6. Stop smoking


  7. Keep a regular schedule - Plenty of sleep, go to bed and get up at the same time each day.


  8. See doctor if you're pregnant & snoring - snoring during pregnancy may rob your baby of oxygen.


  9. Elevate your head



Memang memalukan untuk mengaku aku mengalami masalah dengkur. But there's no time to get embarass! I need to do something bout this kan? I'd love to share with you guys yang mungkin mengalami masalah yang sama dengan aku, macamana nak hilangkan dengkuran ni.. So that, orang lain sekeliling kita selesa dan kita pun akan menjadi lebih sihat.. Azam tahun baru, jom kita kurangkan dengkur!!! Make it stop!!!


Link lain yang berkaitan dengan cerita hari ini:




Nak pegi beli nasal strip 'Breathe Right' yang Eizlan Yusuf  dan isteri jadi model tuh :D


*Aku kongsi cerita ni dengan korang bukan sebab nak mintak simpati ataupun nak malukan diri sendiri..Aku cuma nak berkongsi masalah. Sebab dengkur ni memang memberi masalah pada aku. aku rasa rendah diri..aku rasa malu.. And sometimes benda ni buat aku susah hati. So, i would appreciate..sangat sangat appreciate if anyone of you can help me. Korang tau cara nak hilangkan dengkur ni just let me know and share it with me k?? Thanks all!*

6 comments:

  1. try la Breathe Right tu...kawan aku guna sebb hubby dia de masalah..

    xyah malu okeh.. :)

    ReplyDelete
  2. suehann,

    jadi tak guna bnda tu?mmg btul2 stop x? aku xmola beli pastu takde kesan ape pun..wat rugi duit je huhuhu..

    dah buang malu jauh2 ni..i want to fix it! :D

    ReplyDelete
  3. a'ah trylah breath right tu...klau xmnjadi amalkan lah tip2 tue...

    ReplyDelete
  4. alwani, apapun kene jumpa doktor dulu buat pemeriksaan..

    ReplyDelete
  5. Solehah,

    erm tula..mak kena pegi buat checkup gak ni..takut ada sebab lain kan... :(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...