Sunday, October 11, 2009

Mari Memancing [Anak] Ikan!!

Hari ni aku nak cite pasal ikan plak. Hahaha ape kes aku ni kan. Semalam kisah kucing, hari ni ikan plak. Rumah aku ada bela ikan ke? Nope..nope..takde. Ikan yang ada hanyalah ikan dalam peti ais yang sedang siap untuk dimasak.

Aku nak bercerita pasal hobby daddy aku. Dia suka yang amat sangat dan sangat lah suka memancing. Kat rumah kitorang ada satu bot. Bot nila yang dia bawak untuk pegi memancing kat laut tu. Laut okeh, bukan sungai. Dia biasanya akan turun sebelum subuh di jeti Kok Majid kat Kg. Laut dan pulang ke rumah dengan hasil tangkapan dia tu dalam tengahari.



Inilah bot kesayangan dia..


Siap sedia nak turun..


My daddy is the one wearing the life jacket. Keselamatan perlu diutamakan eheh..

Ayah aku biasanya ditemani kawan dia yang juga minat memancing macam dia. Tapi kalau takde sape nak ikut, ayah aku tetap akan turun ke laut. Sorang pun tak kisahla. Dia tak kisah. Tapi yang kisah mak aku la huhuhu.. Bukan ape, risau kalau-kalau terjadi ape-ape kat tengah laut tu.. Ayah selalu cakap jangan risau. Sebab katanya dia tak keseorangan. Ada banyak lagi bot nelayan kat kawasan dia memancing tu. Beratus-ratus bot dia cakap. Tak taula dia kelentong ke ape kan eheheh..


Ni antara hasil tangkapan beliau. Biasanya yang banyak ialah ikan kerisi. My favourite fish! Biasanya kitorang goreng ikan ni garing-garing. Tak pun buat asam pedas. Uhh my fave dish tuuu... Memang sedap bila makan ikan yang fresh ni. Yumm yumm...

 
Ikan selar kuning. Goreng pon sodapp nihh..

 
Ikan apekah ini? Anyone knows?


Yang ni plak ikan ape ye?

Seronok bila dengar ayah bercerita tentang pengalaman dia memancing di laut. Dia cakap dia pernah jumpa dolphin..ikan todak melompat-lompat. Wahh seronok. Aku dengar memang teruja je rasa nak ikut dia. Aku pernah mintak dengan dia nak ikut turun ke laut. Tapi dia tak bagi. Takut aku mabuk. Lagipun aku tak reti swimming. Karang jadi ape-ape, susahla kan.

Ayah aku memang anak laut. Sangat sukakan laut. Sesuaila tu dengan mypumpkin. Juga anak laut. Jadi, dah sesuai jugakla mypumpkin jadi menantu dia ni kan muahahahahahaha...*gatai gatai*

12 comments:

  1. wah byk yerk hasil tangkapan ayah amal..hehehe...

    ReplyDelete
  2. biar shi tolong..
    ikn2 yg amal xtau namanye tu ikn bilis n ikn sardin le..hahahahaha.. :p

    klu amal nk ikut ayh gi laut, jgn lpa bwk pelampung ok..xreti berenang pn xpe..
    n jgn lpa bwk ur pumpkin skali..ape2 jd, die bleh tlg slmtkn amal..pas die dh slmtkn, jgn lpa ckp begini : "oh my hero!"

    p/s : mak ai, smpt berdrama wlu hanya di ruangan komen..hoho.. ;)

    ReplyDelete
  3. bestnye tgk ikan kerisi 2.. fresh dr laut. hikhik suka makan ikan kerisi bakar.. goreng pon sodap.. hee

    ReplyDelete
  4. maryam,
    a'ah..sekali dia turun ke laut memang banyakle hasilnye..berkilo-kilo jugakla..

    ReplyDelete
  5. shimawar~
    wah wahhh..berangan nombor satu makcik neh ahahaha..yang part mypumpkin tolong tu paling x tahan tu ahaha..

    ReplyDelete
  6. lemonade~
    yumm yummm sdapnye ikan kerisi kann...

    ReplyDelete
  7. waahhh bestnya. amal, me too like laut soo much. haha

    ikan yang amal tak tau tu, yang bintik2 tu kerapu kalau x salah,

    ni suma pancing k? wahh i tot guna jala/pukat

    tapi memang kalau ada adventure camni bapak2 pasti x kasi anak gadis dia pegi kan kan?

    ReplyDelete
  8. lilacfia~

    ske laut gak ehh..penah tak mancing kat laut?

    oo..kerapu..baru ku tauuu ehehehe..

    yep, sumenye pancing. bayangkan betapa banyaknye ikan kat lautan tu kan...bes bes..

    huhu tula pasal, anak2 gadis memang dilarang kerasla daripada join2 bnda2 camni...

    ReplyDelete
  9. salam ziarah... nice blog.
    ikan yg last tu, yg bintik2 tu kerapu, best bakar / msk sweetsour...

    ReplyDelete
  10. ezry,
    thank u!! :D

    baru tau tu kerapu..selalu tahu makan je ahaha..

    ReplyDelete
  11. aku pun suka memancing.
    tp itu dulu.
    masa sekolah menengah.
    sekarang dh ssh nk p mancing..
    baalik pun jarang..:)

    ReplyDelete
  12. unwanted,
    oo..kaki pancing jugakla ni ye..
    nak buat macamana, org tu bz ngalahkan YB eheheh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...