Wednesday, October 21, 2009

If You're Wondering Why. [If la kan..]

2,3,4 hari ni, aku moody. Moody nak nangis, moody nak marah orang, moody malas nak bercakap dengan orang, moody malas nak buat keje..moody macam-macamla...

Pantang orang wat salah sikit, aku nak melenting marahkan orang tu. Pantang aku buat salah sikit, aku melenting nak marahkan diri sendiri. Pantang terasa hati sikit, mulala nak menangis. Mulala nak menitiskan air mata.. Aku memang pemurah dengan air mata. Pastu sensitif tak hengat...

Kenapa sebenarnya aku sensitif tak pasal-pasal ni?? If you guys are wondering why, mehla aku cerita. If la kan...if NOT, takpela..aku nak cite gak ahahaha..

First thing first..something happen in the office. Something yang my boss claimed that it's just a small matter. Tapi bagi aku, it's a really BIG matter. Sebab, semuanya berpunca daripada aku. Tak perlula aku cerita apa yang telah berlaku. Korang reka la cerita sendiri. Pastikan jalan cerita dan masalahnya, berpunca daripada aku. Aku memang sangat-sangat sedih. Down sangat-sangat. Sampai nak apply keje len tau. hahaha emo lebih-lebih plak... Aku cubala tenangkan fikiran. Tarik nafas dalam-dalam. Cuba untuk terima semua ini sebagai dugaan di tempat kerja.. Jadikannya sebagai pengajaran. Seperti kata mypumpkin, "Jangan belajar je dari kesilapan. Kita kena baiki jugak kesilapan yang kita buat tu..." Belajar dan baiki. Jangan buat lagi Wani! Amaran keras kepada diri sendiri - Mulut jangan celupar sangat!

Itu masalah ofis. Masalah kedua ialah masalah personal. Dah ada masalah kat ofis, tetiba lak leh gaduh-gaduh dengan mypumpkin. Wah wah..sakitnye hati suciku ini..huhuhu.. Bertimpa-timpa pulak masalah yang datang. Aku kalau dah gaduh dengan mypumpkin memang emosional habisla. Mata bengkak-bengkak.. Merah-merah...Penatnye gaduh ni. Banyak benda aku terasa hati dengan dia hari tu. Rasa macam nak merajuk pun ada. Tapi aku tak nak layankan sangat perasaan. Aku buat macam biasa. Tapi still tak settle jugak. Last last ape lagiii..mengamukla akuuu... Dah habis mengamuk, lega sikit hati aku..huhu.. Alhamdulillah dia juga sedar dan paham.. Hati wanita ni kan rapuh.. Mudah sangat tersentuh.. Bagi dia mungkin benda tu remeh. Tapi bagi aku pulak, benda tu sangat penting. Sangat bermakna. Memangla perempuan ni leceh. Tapi lelaki pun kena pahamla.. Kami wanita memang dilahirkan begini! Aku bukan nak suruh dia ikut segala kehendak aku.. Aku cuma nak dia faham aku.. Sama macam bagaimana aku cuba memahami dia sekarang.
Pukul 5 pagi, while I was driving to work, tetiba dia call. Terkejut jugak sebab dia dah bangun. Perkara pertama dia ucapkan ialah, "maafkan abang, sayang..."  Pandai dia sejukkan hati aku hihi.. Aku ni panas sekejap je..Tu je yang aku nak dengar daripada dia sebenarnya.. Aku sentiasa maafkan dia, and yes, aku makin sayangkan dia...*okeh okeh dah start jiwang dahhh..*

Itulah sebenarnya 2 benda yang buat aku hangin..buat aku moody ,3,4 hari ni.. Ditambah-tambah pulak dengan bebanan kerja yang banyak..masalah kewangan (pening pening) dan macam-macam lagila...

Semoga hati aku sentiasa cekal dan kuat untuk menghadapi setiap ujian yang datang. Semua ini ada hikmahnye kan??

Tak mau emo emo lagi.. penat la!

4 comments:

  1. oo..camtu ke ceritanye..sabar le mal..mgkin ni masa Tuhan nk bg ujian yg byk kt amal..
    bila Tuhan uji hambaNya, mknanye Dia sygkn kita..Dia nk tgk sejauh mana kita mmpu hadapi sume ni n ingat kt Dia.. :)

    jgn sedeh2 ok..ttg hal kt ofis - klu keterlanjuran kata2 yg mencetuskan sgla prob, so better amal jaga2 pasni..shi fhm..shi pn biase kena camtu..dh ckp2, pastu menyesal xsudah..huhu..

    ttg ur pumpkin - gado2 adat le dlm bercinta..sekrg2nye ade kngn yg akn mnguatkn lg hbgn korang..jgn nanges2 k..nnti mata bengkan, xcomey dh.. :p lelaki kdg2 alpa sikit..die igt sume bnda kt dunia ni sng, trmasuk dlm bab handle wanita..kita wanita kn tlg blkg lelaki..so, kita le kena igtkn psgn kita.. :)

    ape pn, mga amal akn lebih ceria2 pasni..seceria saluran NTV7..hehe.. :p

    ReplyDelete
  2. suka nya entry luahan gini. sebab tu sume lumrah alam. kan? be strong wani. at least u hv ur pumpkin to be by ur side. =)

    ReplyDelete
  3. shi,
    itulah serba sedikit ceritanya...memang betul2 buat amal tertekan. tapi still maintain kewarasanlaa..xde la smpai nk buat benda bukan2 hehe..

    yep, amal tersalah cakap..masa sembang2 kekadang kita tak sedar kita dah cakap benda yang kita tak spatutnya cakap.so, i have to pay the price la..mmg sntiasa beringat ni..

    psl mypumpkin tu..hmmm...gaduh2 manja kot ahaha..gaduh manja pon nangis cam ape je..xpela, sume ni akan menguatkan lagi kasih sayang di antara kami.insyaallah :D

    thanks a lot shi! :-*

    ReplyDelete
  4. ije,
    yep, this is truly what happen in our normal lives..asam garam kehidupan kan..saje nak berkongsi and nak lepaskan sikit segala keresahan dalam hati ni...
    hehe, at least i have him with me kan..gaduh2 pon xdela sampai nak clash2 huhuh..mintak jauhhhhhhhh....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...