Sunday, October 4, 2009

Gadis Kaca Mata


siapakah gadis yang berkaca mata ini???


weeee~ itulah aku!

Buat pengetahuan dan makluman semua, aku memakai cermin mata semenjak aku berusia 12 tahun lagi. Punca pakai spek? Well, gatal-gatal nak try, peer pressure orang kata uhuh... Masa tuh, ada doktor datang check mata. Dia kata mata aku rabun sket je.. 75 je kot power kalo nak buat spek. And masih boleh diselamatkan lagila.. Tapi, aku kan gatal dari kecik lagi, so trus pujuk mak ayah wat spek. Buat-buat tak nampak. Adoii, nyesal dek non oiii... Betapa buduh dan naif nye aku masa tuh...

So, dah kira-kira, 12 tahun jugak aku pakai spek ni (1997-now). Power pon dah naik. Current power is R:325, L:300. Waaaa...bermula dengan 75 je dulu..tapi sekarang??? Hmmm...telajak perahu boleh diundur. Telajak gatal, takleh buat apelahhh...*nyesal*nyesal*

Spek aku ni memang dah banyak kali bertukar ganti. Pernah hilang, pernah patah..Aku tak reti jaga elok-elok uhuhu..Lagi satu, dari dulu sampai sekarang, aku tak pakai spek yang berbingkai penuh terutamanya bingkai besi. Sebabnya ialah, i am allergic to metal. Nanti pipi aku jadi merah-merah akibat geseran bahagian bawah bingkai tu dengan pipi aku. Dekat bahagian telinga pun tak leh ada besi.Susah kan?? So, all my glasses are plastic frames and half frame. Aku tak suka spek yang memang totally frameless. Aku ni kan very the cuai and careless. Frameless spek ni macam kurang lasak je. So, i always reject them.

Anda semua masih ingat kisah 'To Buy Or Not To Buy?' Finally.....aku keluarkan duit untuk beli spek baru last month. Terdesak sangat dah. Cos, power aku dah makin naik, signbord jalan pun aku kurang nampak dah. Risau jadi ape-ape on the road kan. So, aku nekad, keluarkanla sket duit.

Now mata dah terangggggggggg... nak usha usha orang pun bes je.. sdap mata memandang ahaha..senang je dapat kesan jejaka-jejaka hemsem ekekekeke...

Naik cuti raya hari tu, sume orang kat ofis terpegun melihat aku pakai spek. Siap ada yang terlanggar tong sampah tengok aku ahahah..(ok2, i reka that part hihi). Tapi memang ramaila yang menegur aku."Wani, bila u pakai spek nih?" "Eh Wani, i didn't know u wear glasses. U look totally different!" "Wani nampak matangla pakai spek..seblom ni cam budak-budak.." Pastu ada lagi statement kuang asammm.. "Wani, u nampak macam makciklaaa..." Kuang asam tak? Ada lagi yang terlebih masam dari itu.. "Macam makcik?? Sape cakap Wani macam makcik? Macam neneklaaaaa..." Wah wah wah..sesedap rasa molot jekk.. Terluka naluri kewanitaan aku sobsob.. Dorang ni kejam tol sobsob...

Aku biasanya ke ofis dengan memakai contact lenses. So, dorang-dorang ni tak pernahla tengok aku berkaca mata. Culture shockla tu. That's why keluar statement-statement yang masam macam kat atas tu. Nak jadi cite, untuk raya hari tu, aku keluarkan duit yang banyak jugak (termasuk beli spek baru ni) sampai dah takde duit untuk beli contact lenses baru. Yang lama power 250 je, now dah naik, kenala beli yang baru. Dahle power kiri kanan dah tak sama, terpaksala beli 2 boxes. Bausch & Lomb satu kotak RM 60, jadinye kalau dah 2 kotak RM120. Erkk, duit dalam bank pun takde sebanyak tu. Maka terpaksala aku pakai spek ni dulu. Terpaksala tebalkan telinga bila orang panggil aku makcikkk.. Sobsobsob...

Hello hellooo... saya gadis kaca mata okeh, bukan nenek atau makcik kaca mata!!!!!!!! (Marah niii...sobsob)


Nah, senyuman tanpa gigi sebatang untuk tatapan korang semua.. :D

6 comments:

  1. mana ade mcm makcik..shi rase, bile amal pki spec, lg nmpk cam budak2..cam budak sekolah plak..hehe.. :)
    wa..ni bile dh awet muda, bleh le ngorat budak2 bwh umo ni..

    (shi dgn selambanye mengajak amal berlaku curang..hahahaha..)

    ReplyDelete
  2. shi!
    mana besh kapel ngan budk kecik ehehehe...
    nampak ayu x pkai spek nih?ehehehe

    ReplyDelete
  3. x mcm makcik pon...dorg 2 yg rabun sy rase..haha ok wut. nmpak matured lahh.. dh blh jd bini org dh. hohooo suke la tuuu...

    ReplyDelete
  4. kan kan..x nampak cam makcik kan ahahha...memang x sabar nak jadi bini org ni lalalalala...

    ReplyDelete
  5. hahaha.
    boleh pula kata tak nampak sbb nk pujuk beli spek yg pertma tu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...