Friday, May 1, 2009

Happy Labour Day and Happy Holiday and Happy Go Lucky!


Happy Labour Day everyone..
Inilah hari yang aku tunggu-tunggu. I really need a long weekend after a long working days.
Ya, this week has been a tiring week, very busy week for me. Next week and the next next week pun will be the same I suppose..*sigh*


Dah banyak hari aku balik lambat je. Last Friday aku balik pukul 7pm. Aku masuk keje pukul 5.30am, duduk kat ofis sampai 7 malam tu boleh dikira sebagai gila la. Orang lain mungkin biasa, tapi bagi aku, aku fikir aku ni gila. Punyela takde life kan uhuhuhu...
Then semalam, aku balik pukul 5pm almost 6. Kalau ikutkan hati, aku nak stay lagi, nak siapkan keje sebelum cuti panjang ni. Tapi disebabkan semalam my parents was on the way ke rumah aku, terpaksala aku balik awal. Mana boleh dorang dah sampai aku still kat ofis kan. Lagipun colleagues yang lain pun dah sound2 dah ehehe.. "Baliklah Wani..dah pagi dah ni.." "Wani, you're still here?? Tak reti-reti nak balik ke rumah ye?" Betul cakap dorang. Kalau diikutkan masa aku, 5.30 petang tu dah macam pagi untuk aku. Pagi untuk pergi keje hari berikutnya. Dan aku memang tak reti nak balik. Macamana nak balik, keje tak putus-putus. *sigh*


3 days holiday, yahoo00ooo!!!! My parents is here, my brother is here. Suke..suke.. Hari tu sebenarnya aku berniat nak balik kampung. Tapi faham-fahamlah, tiket nak balik Kelantan ni kena beli sebulan awal. Kalau last minute baru terasa nak balik, baru nak beli tiket, kirim salamlah (pengajaran untuk diri sendiri). Sedih jugak tak dapat balik kampung. Aku rindukan nasi kerabu makan pagi-pagi, rindu dengan kucing-kucing aku yang dah makin hebat membiak,
rindu dengan Hafiy, Alia, Alissa and Diman. Rindu my sis and bro. Rindu semuanya lah. Tapi nasib baik mak dan ayah datang sini. Terubatla sikit rindu tu.


Oh yes, I miss my pumpkin as well. Rindu gilosssss ni. 3 bulan!!!!!! 3 bulan dah tak jumpa. Takde ke sape-sape nak bawak aku pegi jumpa dia? uhuhuhu... Ingat cuti panjang ni nak suruh dia turun KL, mana lah tahu dia on duty 5 hari berturut-turut pulak. Padan muka dia, pukul orang lagi. Kan dah kena hukum. Dan padan muka aku, kerindun itu semakin menebal. Takpe, rindu itulah yang menguatkan lagi rasa kasih dan sayang aku pada dia (sesi sedapkan hati lagi). *sigh*

This long weekend, I'm not really sure yet what I'm going to do. Biasanya selalu buat sesuatu tanpa dirancang. But tadi me mom cakap nak pergi Kamdar. Adeh, itulah tempat yang paling boring dalam dunia. Takpelah, i just drive her there, then dah duduk 2 jam lebih aku ajakla balik. Cakap sakit perut ke kan eheheh.. Me mom can spend like 4 hours dekat Kamdar tuh. Membelek-belek kain, memilih-milih kain. Ukur tu ukur ni. Aduh, aku pasti akan mengalami kebosanan yang amat. Kalau ada ciptaan Allah yang indah-indah kat situ okla jugak. Bolehla aku coci-coci mata secara sambilan kan. Tapi kalau dah kat Kamdar tuh sape je yang ada? *sigh*


Teringin nak gi bercuti macam rabbit kat atas tuh. Wah, santai abes tu. Dah lama berniat nak cuti-cuti Malaysia kat pulau-pulau. Sure bes. Hitam dek sunburn tu letak tepi, aku dah memang hitam, no hal. Teringin nak snorkelling. Dulu masa pergi Pulau Manukan kat Sabah, member-member sume snorkelling. Aku tak boleh dan tak mampu masa tu. Kang kalo aku join jugak, ade benda yang terapung-apung nanti uhuhu (cuba teka ape)... Aku tak nak dicop sebagai polluter. Aku environmentalist okeh. And scuba diving. My pumpkin ada lesen diving. Bila dia nak ajar aku pulak ni.


Ahh teringinnya nak cuti-cuti, lepaskan semua bebanan dan tekanan. Yes, working is so stressing. You may got a lot of money, tak a lot pun, you still have money being transferred to your account every middle or end of month. Tapi, nak dapat duit ni, there's something we have to give la kan. Konsep give and take. Give your strongest effort, keje separuh mati atau cincai-cincai pun takpelah, ikut suka hati then stress gila-gila dengan pelbagai masalah dan kerenah and then barulah you can take something from that. To be honest, aku rindu suasana belajar. Give and take jugak, cuma tidaklah selumayan kerja kan sebab kalu dah kerja sure dapat duit dan duit itulah yang mencerminkan lumayan tu. Tapi time belajar pun lumayan, banyak benda boleh tahu, lumayan sebab cuma perlu bangun pagi and attend class, lumayan sebab cuma perlu dengar ape lecturer bagi then end of semester jawab exam. Bukan ke lumayan tu. Tapi kalau dah start keje ni, macam-macam nak kena fikir. Stress, tension, penat! Betapa susahnya menjadi dewasa. *sigh*


My brother dah bising. "Tulah kijo dio. Ngadap gotu jahh.." Gotu itu merujuk kepada laptop nih. Yelah yelahhhh......saya stop dulu. Saya memang kena stop. Bimbang kalau termembebel dan termencarut dengan lebih dahsyat lagi.



Sekian, terima kasih.



p/s: Semakan kemasukan ke universiti bagi lepasan SPM boleh dilakukan hari ni, bermula jam 12 tengahari. Marilah kita berama-ramai serbu website ini. To my Milin, good luck, semoga dapat apa yang dipohon dan kalo kena hantar ke ceruk hutan sekalipun, terimalah. Cabar diri sendiri!!!



---amal: Maaf, entry kali ini aku banyak mengeluh. I just need a break. Full stop.

2 comments:

  1. wawa..sejak bile plak amal tere membebel ni..?dh berjangkit dari shima ek..?haha.. :p

    biase le amal..time stdy, kdg2 kite rasa cam xsabo nk keje..sbb nk pgg duit sndri..klu dh keje plak, kite rsa rendu dgn zmn stdy..dpt hepi2 dgn kwn2..kelas lak bknnye ari2 ade..klu rase mls, ponteng jek le..jahat sgguh! haha.. :) tp shima akui, zmn stdy mmg sgt2 seronok..wlupun shima msih stdy lagik, tp shima sndri rase syg nk tgglkn..ade lagik setahun jek pon..sedih2..sob2.. :(

    ape pn, nk xnk, kite kena tempuh gak kn..aggp le sume tu sbgi fasa yg perlu kite lalui utk jdkn kite sbgi mnsia yg lebeh baik..sbgi fasa utk kite kmpul sbyk mgkin pglmn utk dijadikn pngajarn dlm hdup..fasa utk kite cari duit byk2 utk bhgiakn mak ayh kite..klu bkn skang, bile lg kn..?bile dh kawen nnti, byk lg komitmen utk husband n children..msa tu utk mak ayh dh kurang..so, kite gunakan msa ni sebaik2nye..bile fikir camtu, kite akn rase lebeh seronok mghadapi alam pkerjaan.. :)

    xjumpa 3 bln ek..xpe le..blum ade rezeki le tu..nk risau ape..?nnti pas kawen bleh berkepit ari2..ari2 jumpa..mase tu amal jgn komplen boring plak ek..??ade yg kena cubit nnti..hahaha.. :)

    ape pn, amal kena kuat utk sume ni k..ape pn yg trjadi, shima ade utk bg smgt kt amal wlupn hdup shima ni pn bknnye stabil sgt..penug kedukaan gak..juz fikir yg klu amal malang, ade org len yg lebeh malang..tu jek..maka, hidup amal akn lebeh +ve.. :)

    ha..??oppss...TERbebel lagik!

    ReplyDelete
  2. hahaha shima..
    memang dah terberjangkit dah ni.
    tapi xleh lawan shi membebel lagilaa hehe...
    ermm, mmg alam pekerjaan ni banyak dugaan shi. kat sinilah baru kita nampak dunia sebenar. penat memang penat, tapi segala kerja yg diberikan tu kenala buat. bukan sebab takut bos marah, tp sebab rasa tanggungjawabla. and yes, gaji yg dpt bulan2 tulah yg amal cakap what we take from what we give. gaji mungkin tak banyak tp at least ade la jgak sikit untuk diberikan pada mak ayah.

    ermmmm 3 bulan.seksa shiii hehee..ala dah kawin pon susah gak nak berkepit.keje dia tak macam org len.sentiasa bz.keje siang dan malam.takkan dok umahlah.uhuuuu sabar2...

    yes shi, kita kena kuat nak hadapi apa jua cabaran. be strong!!!!!


    oopsss terbebel jugak haha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...